Szupernövények teremnek a magyar földeken: gyógyítóak, bárki szedheti őket

Szupernövények teremnek a magyar földeken: gyógyítóak, bárki szedheti őket

agrarszektor.hu
Túl a medvehagymaszezonon, de még a levendulaszedés előtt, éppen zajlik a bodzavirágszüret, és az ország szörp készítési lázban ég. Sokan teának is gyűjtik a fehérvirágokat, mivel az egyik leghatékonyabb gyógynövény a megfázás és influenza kezelésére. Emellett hazánkban száznál is több gyógynövényfaj létezik, és a feldolgozási módok sora is hosszas. Annak ellenére, hogy Magyarországon igen jelentős hagyománya van a népi gyógyászatnak, és hatalmas örökséggel rendelkeznek az egykori füvesasszonyok és - emberek, az ország adottságai még sincsenek megfelelően kihasználva gyógynövénytermesztés terén. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács (GYSZT) legfrissebb tájékoztatása alapján a magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál, amely jobb kihasználását a két szervezet igyekszik előmozdítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mi a gyógynövény?

A legtágabb értelemben gyógynövényeknek nevezzük azokat a növényeket, amelyeket a hagyományok, vagy az irodalmi adatok alapján gyógyítás céljára felhasználnak, vagy felhasználtak a múltban. Míg mások a hivatalosan elismert gyógyhatással rendelkező növényeket sorolják csak e kategóriába. A hagyományos gyógynövények kutatását, és hatásmechanizmusuk elemzést a tudomány is kutatja. Így például a Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézete a gyógynövény- és drogismeret (farmakognózia) egyik nemzetközileg is elismert kutatási központja. Míg a Gyógynövénykutató Intézet több mint száz éves múltra tekint vissza - írja közleményében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Mi jellemzi a hazai gyógynövény ágazatot?

A NAK és a és a GYSZT adatai alapján jelenleg mintegy 30 ezer hektáron termelnek gyógy- és aromanövényt Magyarországon. A külkereskedelmi adatok mégis kedvezőtlen fejlődési irányt rajzolnak ki. Miközben sokat lehetne javítani az arányokon a magas kereslet és a kedvező természeti adottságok miatt. Míg 2015-ben közel 14 000 tonna volt hazánk exportja, addig 2022-ben 7000 tonnára zsugorodott a kivitel. Ezzel egyidőben, 2022-ben az import közel kétszerese volt az exportnak. A NAK és a és a GYSZT adatai alapján - a gyógynövény ágazat különböző feldolgozási módokat figyelembe véve - a teljes szektor becsült nettó kibocsátása 100-120 milliárd forint. A szervezetek arra is felhívják a figyelmet, hogy mind az ipar, mind a lakosság részéről folyamatos a gyógynövények, illetve az alapanyagok iránti igény, így a folyamatos hazai és külföldi kereslet megfelelő hátteret biztosít a termesztés bővítéséhez és a termékfejlesztéshez. Ennek ellenére komoly alapanyaghiány jellemző az ágazatra, a feldolgozó és lepárló üzemek nem tudják kihasználni kapacitásukat. Ráadásul a szektor a munkaerőpiac szempontjából sem elhanyagolható, a gyógynövénygyűjtés mintegy 5-8000 - elsősorban alacsonyan iskolázott, hátrányosabb régiókban élő - embernek ad munkát.

Mik a nemzetközi tapasztalatok?

A Fortune Business Insight adatai alapján a globális gyógynövénypiac, amelybe a feldolgozott termékek is beleltároznak, 2021-ben 151,9 milliárd dollárt tett ki. Míg 2022-ben már a 166,6 milliárd dollárt is meghaladta. Ez 11,1% feletti bővülést jelent. Emellett érdemes kiemelni, hogy az ágazat a koronavírus-járvány egyik nyertese lett, 2019-ről 2020-ra 8,5% körüli növekedést produkált. Ázsia meghatározó szerepe a termelésben jelentős részben az ájurvédikus és kínai gyógyászatnak köszönhető. (Az ájurvéda több ezer éves indiai gyógyászati rendszer.)

Az európai statisztikák többnyire a fűszerek és gyógynövények együttesen vonatkoznak, így nehéz kizárólag utóbbi kategóriára következtetni belőle. Európa a világ egyik vezető importőre, a teljes globális behozatal mintegy negyedét adja. Összességében az is megállapítható, hogy európai kereslet ingadozott az elmúlt öt évben, mégis hosszú távú trendeket tekintve fokozatosan bővül a szektor. Az immunrendszert támogató funkcionális fűszerek, például a gyömbér, a kurkuma és a fokhagyma értékesítése különösen gyorsan nőtt 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt. Az európai piacot a fenntartható forrásból származó növények iránti fokozott érdeklődés is jellemzi, ahol a tanúsítványok megléte is fontos a vevők számára. Az etikai szempontok mellett a só- és cukormentesség volt a másik kiemelt vezérelv a termékek választásánál. A legnagyobb kereslettel rendelkező európai országok Németország, az Egyesült Királyság, Hollandia, Spanyolország és Lengyelország voltak. A legnagyobb exportőr Ázsia, illetve elsősorban a fejlődő országok. Míg az uniós országok közül Bulgária, Lengyelország, Románia, Spanyolország és Magyarország büszkélkedhet a legnagyobb termeléssel. Bizonyos fűszerek (és néhány gyógynövény) termesztése jelentős ezekben az országokban. Ugyanakkor az összesített adok esetében a fűszerterek a meghatározóak, például hazánk esetében a paprika. Fontos azt is látni, hogy mindegyik európai országban csökken a saját termesztés, amelyet a fejlődő gazdaságokból érkező import vált ki.

Hazai lehetőségek

Alapelvként fontos szem előtt tartani, hogy kizárólag olyan növényt gyűjtsünk, melyet százszázalékos biztonsággal felismerünk. Emellett fontos, hogy megfelelő gyűjtési időben szedjük a növényeket, hogy a legmagasabb hatóanyag-tartalmat biztosíthassuk. Több tanfolyam, de kétéves gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés is elérhető az ország több pontján. Hazánkban 120-130 növényfaj gyűjthető, ezek közül mintegy 70-80 faj kerül rendszeres begyűjtésre. E tevékenység az elmúlt évtizedekben visszaszorult ugyan, a termelési költségek növekedésével azonban bizonyos fajok, így például a csalán és a kamilla esetében újra bővülés tapasztalható.

A növények ismerete mellett fontos néhány szabállyal is tisztában lenni. Bármilyen mértékű védelmet élvező területen (tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület stb.) szintén tilos a gyűjtés, illetve annak feltételeiről az üzemeltető hatósággal kell egyeztetni. Magyarországon engedély nélkül állami erdészetek területén napi 2 kg gyógynövény vagy erdei gyümölcs gyűjthető személyenként. Ennél nagyobb mennyiséghez vagy magánerdőben történő gyűjtéshez engedélyt kell kérni a terület tulajdonosától. A felhasználás köre igen széles lehet a teától, különböző tinktúrákon át, a házi készítésű kozmetikumok vagy szappanokig, esetleg nagyobb léptékű termesztés esetén az illóolajokig, de egyre inkább terjednek vadnövényekből készült ételek receptjei is. A saját kiskerti élelmiszer-termeléshez hasonlóan növekvő érdeklődés figyelhető meg ezen a területen is. A gyógynövénytermesztés ráadásul jól megfér olyan ökológiai szempontokat előtérbe helyező gazdálkodási módokkal, mint a permakultúra, illetve az abban alkalmazott növénytársításokkal. Az elmúlt években egyre inkább népszerűvé vált egészséges életmód, a változatos és minőségi alapanyagokra épülő gasztronómia, valamint a természetes gyógymódok iránti érdeklődés is. A forgalmazásban a nagyobb gyártók és márkák mellett a kézi készítésű termékek népszerűsége is nő, amelyek sokszor kosárközösségeken keresztül vagy helyi termelői piacokon válnak elérhetővé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?