Taroltak az újvilági borok a világ egyik legfontosabb versenyén

Taroltak az újvilági borok a világ egyik legfontosabb versenyén

agrarszektor.hu
Ausztrália egyértelműen győzedelmeskedett a többi ország felett a Decanter World Wine Awards 2023 megmérettetésen, a világ legnagyobb és leghíresebb borversenyén. A megmérettetésen jól szerepeltek a hagyományos bortermelő országok is, de megfigyelhető az újvilági és balkáni borok előretörése, és egyre kifejezettebb a klímaváltozásra történő reagálás is a felhozatalban – írja a CNN.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyértelműen az újvilág győzelmét hozta a Decanter World Wine Awards 2023, a világ legnagyobb és leghíresebb borversenye, amely immár húsz éve meghatározó a maga nemében, és amelyen 8250 bor szerepelt 57 országból.

Az óvilág sem maradt díjak nélkül

A hagyományos bortermelő országnak számító Franciaország és Spanyolország egyenként nyolc Best in Show-érmet szerzett. A legjobb pezsgő egy non-vintage Blanc De Blancs Brut Grand Cru volt, míg a legjobb bordeaux-i borok a Château Fayat és a Château De Rochemorin borászatoktól származnak. A Magyarországon kevéssé ismert, de globálisan népszerű sherry-k közül a Harveys 30 Years Amontillado és a Lustau 30 Years Old Oloroso lettek a legkiválóbbak. Olaszország hét Best in Show-t nyert - mindegyik vörösbor Toszkánából és Piemontból -, míg Portugália három Best in Show díjjal a portói és madeirai borok terén jeleskedett. Az argentin malbecek és a német rizlingek egyenként két-két Best in Show-t kaptak, Görögország és Dél-Afrika pedig két-két hasonló díjat vihetett haza. Egy osztrák muskotály, egy chilei vörösbor, egy szerb Grašac, egy angol pezsgő, valamint oregoni és új-zélandi Pinot Noir volt még a 2023-as év legjobbjai között.

Diverz a bírálói kör is

Sarah-Jane Evans, aki 2019 óta a díjkiosztó társelnöke, a CNN-nek elmondta, hogy a bírák mind olyan regionális szakemberek, akiknek az ízlését a világ különböző konyhái formálták. Mindez nem véletlen: a bírálók körének egyre sokszínűbbé válása az egyik erőssége ezeknek a nagyszabású díjaknak.

A társelnök elmondta: a feltörekvő borok tekintetében új, nem szokványos régiók is egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. Emiatt az újdonságokra fogékony borrajongóknak "jó vadászterületnek" számít a Balkán. Mint kifejtette, Horvátország vagy Szlovénia csodálatos borokat tartogat.

A klímaváltozás mindent átír

Mivel a világ országaiban rendszeresen rekordhőmérsékleteket mérnek, az éghajlatváltozás már most is hatással van a kialakult borvidékekre. A spanyolországi hőhullámok és a kaliforniai erdőtüzek miatt a mostani egy nagyon nehéz időszak a borászatoknak, ugyanakkor rengeteg olyan szereplő van, amely előre gondolkodik és igyekszik a változásokat az előnyére fordítani.

A változó klíma földrajzilag is átalakítja a termőterületeket. A spanyolországi La Rijoa régióban, ahol a hagyományos szőlőtermő területek a folyóvölgy körül helyezkednek el, most olyan messzire nyúlnak fel a hegyoldalba, amennyire csak lehet. Az angol pezsgők pedig, amelyek a legtöbbek számára még mindig újdonságnak számítanak, Kentben, Sussexben, Hampshire-ben és Surreyben, az "Anglia kertjeként" ismert délkeleti megyékben egyre jobb minőséget produkálnak – írja a CNN.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?