Belvíz és megdőlt táblák a magyar földeken: de már jön az igazi hőség

Belvíz és megdőlt táblák a magyar földeken: de már jön az igazi hőség

agrarszektor.hu
Az elmúlt heti csapadékos idő után ezen a héten szárazabbra fordult az idő, de az átlagosnál még mindig hűvösebb van. A szántóföldi növényeink jó állapotban vannak, de helyenként a sok csapadék gondot okozott, előfordulnak belvízfoltok és a kalászosok is megdőltek néhol. A talaj kellően nedves kisebb körzeteket leszámítva, most már a melegre várnak a kultúrák. A jövő héten meg is érkezik a nyári meleg sok napsütéssel, záporok csak elszórtan várhatók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mögöttünk álló héten csapadékos, az ilyenkor szokásosnál kicsit hűvösebb időben volt részünk. A hét elején még eső volt a jellemző, majd keddtől záporok, zivatarok, több helyen akár 50-100 mm-t adó felhőszakadások alakultak ki. Bár egy-egy napon nagy volt a csapadékhullás területi változékonysága, de a hét valamelyik napján mindenütt esett. Hétfőtől szárazabb időszak kezdődött, már csak elvétve fordult elő csapadék - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai elemzéséből. Az elmúlt tíz napban jellemzően 25 és 70 mm közötti mennyiség hullott, ennél kevesebbet csak az Alföld egy-egy szárazabb foltján mérhettünk, viszont vannak helyek, ahol 100 mm-nél is több esett, és villámárvizek alakultak ki, elsősorban hegyvidéki patakokon. Az ország nagyobb részén a harminc napos csapadékösszeg meghaladja a sokéves átlagot, de főleg keleten van hiány, Szolnok térsége maradt ki leginkább a záporokból, zivatarokból.

10 napos csapadékösszeg 2023. június 14-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. június 14-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 14-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 14-ig (mm)

A talajfelszín sokat száradt az e heti napos, szeles időben, de többfelé még áll a víz a táblákon. A felső fél méteres talajréteg hazánk nagyobb részén nedves, az Alföldön is többnyire kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz a talaj, viszont kisebb körzetekben, például Szolnok környékén száraz.

Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 13-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 13-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 13-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 13-án (%)

A napi átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásostól 1-3 fokkal elmaradt, a tartósabban csapadékos napokon és helyeken alacsony, többnyire 25 fok alatti maximumok voltak az elmúlt héten. Vasárnap északkelet felől szárazabb és hűvösebb levegő érkezett fölénk, a maximumok ezen a héten jellemzően 25 fok alatt maradtak, éjszakánként pedig nagy területen hűlt 10 fok alá a levegő.

Minimum hőmérsékletek 2023. június 14-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. június 14-én (Celsius-fok)

Az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak, a repce a magképződés fenológiai fázisában jár, az őszi kalászosok is szépen szőkülnek, a búza a tejes érés, az őszi árpa pedig a viaszérés fázisába lépett. Az elmúlt hetek időjárása kedvezően hatott a fejlődésükre, kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, de nagy meleg sem rövidítette le a virágzás és magképződés igen fontos fenológiai fázisát. Ugyanakkor a sűrű állományokban a gyakran nedves leveleken a kórokozók is gyorsan szaporodtak. Helyenként a sok eső miatt megdőlt táblák is vannak. Miskolc térségében nagyon sok a becő, gyönyörű kalászok vannak, innentől kezdve száraz, meleg idő lenne erre az optimális.

A kukorica és a napraforgó számára igen jókor érkezett a csapadék, szépen fejlődnek a növények, de a gyomoknak is kedvezett az időjárás. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy különbségek vannak a táblák között: 20 cm-től 60-80 cm-es állománymagasság is előfordul mindkét kultúrában. Most már ezekre az állományokra is a meleg kellene.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a május végére – június elejére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban magas az index értéke, de az Alföldön már kisebb csökkenés látható, mely részben az őszi vetések kezdődő éréséhez, zöldtömeg-vesztésének tudható be. Az anomália térkép szerint a sokéves átlagnál országszerte jóval magasabb az index értéke, azaz a növényzet fejlettebb a szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 340 és 440 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, és ez az elmaradás az elmúlt napokban tovább nőtt: 50-100 foknappal a tavalyi értékektől, és a sokéves átlaghoz képest is van egy 40-80 foknapos lemaradás (a kisebb északkeleten, a nagyobb északnyugaton). Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül egy héttel később következnek be a szokásosnál.

Az előttünk álló napokban elszórtan, a hét végig főleg keleten fordulhat elő kisebb eső, egy-egy zápor, zivatar. A jövő héten is csak elvétve alakulhatnak ki záporok, így területi átlagban jelentősebb csapadék nem valószínű. Pénteken és szombaton keleten felhős lesz az ég, de ezen kívül a napsütés lesz túlsúlyban, tartós levélnedvesség és magas páratartalom nem valószínű. A talaj tovább szárad, a szél pedig főleg pénteken, szombaton és kedden élénkül, néhol erősödik meg. A hőmérséklet a héten még nem sokat emelkedik, majd a jövő héten megérkezik az igazi nyári meleg, a hét közepén a csúcsértékek már 29 és 34 fok között várhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?