Hatalmas jégesők pusztítottak a német földeken: brutálisak a károk

Hatalmas jégesők pusztítottak a német földeken: brutálisak a károk

agrarszektor.hu
Az előző hetek során több mint 22 ezer hektárról jelentettek jégkárt az északnémet területeken, de további jégesők várhatók. A jégeső a gabonaféléktől kezdve a burgonyán és a hüvelyeseken át a gyümölcsökig, szőlőig és zöldségfélékig szinte minden kultúrát érintett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Vereinigte Hagel biztosító közlése szerint eddig 6700 kárigény érkezett valamivel több, mint 22 ezer hektár mezőgazdasági területről az utóbbi hetek jégesőit követően, a kárigények összege eléri a 10 millió eurót - írta meg a FruitVeB. A fő kárterület az északnyugat-délkeleti irányba húzódó, Marktheidenfeldtől Ochsenfurton át Markt Erlbachig terjedő körzet, a legsúlyosabb károkat pedig az alsó-frankországi (Unterfranken) déli részén, Ochsenfurt, Gelchsheim és Hemmersheim háromszögben szenvedték el az állományok. További, lokális károkat jelentettek a Rajna-vidékről, Köln-Aacheni térségéből, és Stuttgart tágabb körzetéből. A jégeső nem válogat: gabonaféléktől kezdve a burgonyán és a hüvelyeseken át a gyümölcsökig, szőlőig és zöldségfélékig szinte minden kultúra érintett. Alzey térségében mintegy 300 hektár szőlő károsodott súlyosan.

A német gazdák még nem lélegezhetnek fel, mivel egy alacsony nyomású rendszer a következő napokban igen valószínű, hogy pontzivatarokat okoz majd az ország keleti felében. Nyugaton egyelőre folytatódik a száraz nyári időjárás, akárcsak Hollandiában, de a következő hét elején délnyugati áramlással meleg, párás, zivatarok és viharos időjárás kialakulásának lehetőségét hordozó légtömegek érik el Németország nyugati részét is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?