Gondok vannak a magyar cseresznyével: egyre kevesebb a gyümölcs itthon

Gondok vannak a magyar cseresznyével: egyre kevesebb a gyümölcs itthon

agrarszektor.hu
Itt a nyár, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a finomabbnál finomabb gyümölcsök ideje is eljött. A cseresznye kétségtelenül az egyik „sztár” az év ezen időszakában, ugyanakkor - ahogyan sejteni lehetett - sem az áremelkedés, sem a gondok nem kerülték el a termelőket. A tavalyi évhez képest jóval drágábban juthatunk hozzá ehhez a gyümölcshöz, ráadásul Magyarországon és több európai országban az időjárást is megsínylette a termés. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen a cseresznyehelyzet itthon és Európában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A cseresznye hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, éppen ezért nem minden hírnek örülhettünk a gyümölccsel kapcsolatban. A KSH adataiból kiderült, hogy Magyarországon az elmúlt tíz évben 4,8 és 12 ezer tonna/év között ingadozott a cseresznye termése. Szakértők szerint a tavaszi fagyok miatt azonban az átlagosnál kevesebb cseresznye terem 2023-ban, az esőzések gyümölcsrepedést okozhattak. Magyarországon a friss cseresznye kivitele 2022-ben 68 százalékkal 599 tonnára nőtt az előző évihez képest. A magyarországi cseresznye fő felvevőpiaca Litvánia (204 tonna) és Szlovákia (189 tonna) volt - írja az AKI.

EZ IS ÉRDEKELHET

Változott az export, az import és az árak is

Mint kiderült, a cseresznyeimport mintegy 37 százalékkal 44 tonnára esett a megfigyelt időszakban. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cseresznye a 21. héten lépett piacra, az előző évihez képest 50 százalékkal magasabb, 2000 forint/kilogramm áron. A cseresznye termelői ára 40 százalékkal 1746 forint/kilogrammra emelkedett 2023 21-24. hetében az előző év azonos periódusának átlagárához képest. A budapesti fogyasztói piacokon a cseresznyét a 24. héten 1500 és 2000 forint közötti áron értékesítették.

Nem csak nálunk akadtak gondok

A nehézségek természetesen nemcsak Magyarországot érintik, hanem több európai országot is. A Freshplaza adatai szerint a 2023. évi cseresznyeszezon az északi féltekén késve indult, és több országban problémát jelentett a nagy mennyiségű csapadék. Olaszországban az esőzések a korai ültetvényekben gyümölcsrepedésekhez vezettek. Görögországban, Spanyolországban jó termést vártak az idén. Franciaországban a 2023. évi cseresznyetermés 5 százalékkal 36,9 ezer tonnára csökkent az előző öt év rekordját adó 2022-es évhez képest, bár a 2018–2022. évek átlagát ez a mennyiség meghaladja (+21 százalék). A kedvezőtlen májusi időjárás a korai fajták kínálatát csökkentette, a 2022. évihez képest az árak jelentősen emelkedtek. Érdekesség, hogy Törökországban - ami a világ legnagyobb cseresznyetermesztő országa - fagy- vagy esőkár idén nem károsította az ültetvényeket.

Lapunk folyamatosan beszámolt más országok cseresznyehelyzetéről is: június 18-án jégesővel kísért zivatarok söpörtek végig Lengyelországon. A viharok többek között a cseresznyeültetvényekben okoztak jelentős, néhol akár 70%-os károkat. Franciaországban idén 36,9 ezer tonna körüli, a tavalyinál 5 százalékkal alacsonyabb cseresznyetermés várható. Májusban a cseresznye ára az előző évhez képest mintegy 10 százalékkal volt magasabb a szűkös kínálat eredményeképpen.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?