Kegyetlen viharok pusztítottak itthon: ez menthette meg a termést a földeken?

Kegyetlen viharok pusztítottak itthon: ez menthette meg a termést a földeken?

agrarszektor.hu
A rendkívül extrém pénteki időjárási viszonyok között is hatékonyan működött az országos jégkármérséklő rendszer. A szomszédos országokban jóval nagyobb jégdarabok hullottak, és okoztak a magyarországinál komolyabb károkat. A védekezés eredményességét jól mutatja, hogy 14 vármegyében a legmagasabb fokozatú volt a jégveszélyesség, de csak ezek harmadában volt ténylegesen jégeső. Ott is a határon túlról érkező zivatarok, illetve szupercellák okozták a jégverést, amelyek ellen a hazánkban működő, legmodernebb jégkármérséklő rendszerrel sem lehet védekezni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előző napok előrejelzései, riasztásai szerint alakult a pénteki nap időjárása, hiszen a forró levegőre érkező front több helyen okozott heves, viharos széllel, nagyobb szemű jéggel, illetve felhőszakadással kísért zivatarokat pénteken. A harmadik napja tartó hőségriasztást a pénteken érkező hidegfront zárta, mely zivatarláncokkal, szupercellákkal vonult át hazánk felett. A vihart kísérő 80-90, néhol 100 km/h-t meghaladó széllökések komoly viharkárokat okoztak többfelé az országban. Pénteken a legerősebb mért széllökés 110 km/h volt. A szél nem csak az intenzívebb csapadékgócok környezetében támadt fel, a front mögött is nagy területen viharossá fokozódott, és többfelé nagyobb károkat okozott - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A károk nagy részét a határainkon túlról érkező viharok, illetve szupercellák okozták, amelyek ellen a Magyarországon működő, legmodernebb talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerrel sem lehet védekezni. A szupercellákat nagy szemű, diónyi vagy annál nagyobb méretű jég kísérte. A nem szupercellás zivatarok esetében legfeljebb cseresznye méretű jég hullott. A zivatarok nagyobb mennyiségű csapadékot is hoztak, a legtöbb mért csapadék 76 mm volt pénteken.

Pénteken az első hevesebb zivatarok már a késő délutáni órákban kialakultak Galyatető környékén, nagyobb méretű jég és viharos erejű szél kíséretében. Ekkor már szupercellás jegyeket mutató viharok is megjelentek a radarképen, Heves, Zala, Baranya és Bács-Kiskun vármegyében. A zivatarok hevességét is jelzi, hogy egy nap alatt 220 743 villámot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei, mely az idén regisztrált villámok 40 %-át teszik ki. A rendkívüli időjárást jól jellemzi az is, hogy a 19 vármegyéből 14-ben a legmagasabb fokozatú volt a jégkárveszélyességi szint!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58