Aggódnak a szlovén gazdák az ukrán gabona miatt: ennek nem lesz jó vége

Aggódnak a szlovén gazdák az ukrán gabona miatt: ennek nem lesz jó vége

MTI
A szlovén gazdák és szövetkezetek képviselői aggodalmukat fejezték ki az importált ukrán búza és liszt miatt, amelyet Szlovéniában nagyon alacsony áron értékesítenek - írták a helyi lapok pénteken. Franc Kücan, a Szlovén Gazdák Szakszervezetének alelnöke elmondta, hogy a gazdák és a szövetkezetek aggódnak az ukrán búza behozatala miatt, amelyet tonnánként 170 euróért értékesítenek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bírálta az Európai Bizottságot, amiért "hagyja, hogy Ukrajna szabadon mozogjon az európai piacokon 20 millió tonna búzájával". A szlovén gazdák és szövetkezetek hét közepén tartott találkozóján, amelyen a Mezőgazdasági és Erdészeti Kamara tagjai is részt vettek, szóba került egy ukrán cég, amely 360-370 eurós tonnánkénti áron kínál búzalisztet, ami a gazdák képviselői szerint "aláássa a szlovén piacot". Az említett vállalat szlovén malmoknak és más potenciális vásárlóknak szlovén márkajelzéssel ellátott csomagolásban kínálja a lisztet. A résztvevők arra kérték a mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi minisztériumot, hogy ellenőrizze,  megfelel-e a kínált ukrán búza és liszt az uniós előírásoknak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felszólították Irena Sinko minisztert, gondoskodjon arról, hogy Szlovénia megőrizze azt a 28 000 hektárnyi földterületet, ahol búzát termesztenek, továbbá közvetlen kifizetéseket várnak a felvásárlási ár (220 euró) és a termelési költségek (285 euró) közötti különbség kompenzálására. A gazdák arra is figyelmeztettek, hogy az idei árpa- és búzatermés nagyon gyenge lesz. A becslések szerint a szlovén gazdák átlagosan 3,5-5,5 tonna árpát takarítanak be hektáronként, a felvásárlási ár jelenleg 130 euró tonnánként.

Ez a termelési költségnek csupán a 60 százaléka. Ez nagyon aggasztó, mivel az idei termelés a magasabb műtrágyaárak miatt még drágább, mint a tavalyi

- mondta Kücan.

A búza esetében sem voltak ideálisak a körülmények. Az elmúlt hetek esőzései lelassították az érést, és megjelentek a kártevők. Bár a Mezőgazdasági Intézet becslése szerint az átlagtermés mintegy hat tonna lesz hektáronként, Kücan szerint a gazdák  ennél alacsonyabb hozamra számítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?