Szereted a magyar görögdinnyét? Akkor ezeket tudnod kell!

Szereted a magyar görögdinnyét? Akkor ezeket tudnod kell!

agrarszektor.hu
A nyár elmaradhatatlan élménye a görögdinnye fogyasztása, éppen ezért az idei nyári szezonális ellenőrzések sorában a dinnyék mustrája is helyet kapott. A remények szerint ízletes görögdinnye vásárlását jellemzően gondos válogatás előzi meg. A Nébih a fogyasztók számára szeretné megkönnyíteni a választást néhány fontos elvárás kiemelésével.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyes jegyekből akár kóstolás nélkül is lehet következtetni a dinnye érettségére. A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a - világosabb csíkoknál megjelenő - halvány vajszín. A sokak által emlegetett kongó hang azonban félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma. Lényeges szempont a tárolási körülmények figyelembevétele is. A nagy rakásba halmozott dinnyék esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak. Az ízek megőrzésének nem kedvező, helytelen gyakorlatnak számít a dinnyék tűző napon tárolása is, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcsben még gyorsabbá válik a romlás folyamata - írja a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felezett dinnye vásárlásakor célszerű figyelemmel lenni a higiéniai körülményekre is. Lékelt, felvágott dinnyét kizárólag olyan helyen tanácsos vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása, valamint a dinnyefelek megfelelő csomagolása (fólia). Érdemes tudni, hogy a lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba. A hazai fogyasztók körében továbbra is a gömbölyű alakú, csíkos héjú, piros belsejű görögdinnye a legnépszerűbb. Ajánlott azonban bátran megkóstolni más fajtákat is: így a hosszúkás formájúakat, az egyszínűeket, a sárga héjúakat/belűeket, vagy éppen a „magnélkülieket” is, ugyanis mindezek szintén kiváló ízű dinnyefajták. A dinnyefogyasztók minél nagyobb elégedettségét támogatja a nyári szezonális ellenőrzés, melynek vizsgálatai sorából idén nem hiányozhat e népszerű gyümölcs sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?