Itt az ukránok bejelentése: az oroszok nélkül is folytatnák a gabonaegyezményt

Itt az ukránok bejelentése: az oroszok nélkül is folytatnák a gabonaegyezményt

MTI
Ukrajna kész orosz biztonsági garanciák nélkül is meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonaegyezmény hatályát, és ezt jelezni fogja a közvetítőként eljáró ENSZ-nek és Törökországnak is - jelentette be hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök afrikai újságíróknak nyilatkozva.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Volt két megállapodásunk: Ukrajna, Törökország, ENSZ; a másik egyezmény Oroszország, Törökország és az ENSZ között. Így amikor Oroszország azt mondja, hogy felfüggeszti (az egyezményt), akkor lényegében az António Guterres ENSZ-főtitkárral és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel kötött megállapodást bontja fel. Nem velünk. Nekünk nem volt semmiféle megállapodásunk velük

- mondta Zelenszkij, akit sajtótitkára, Szerhij Nyikoforov idézett.

Oroszország nélkül is mindent meg kell tenni, hogy használni tudjuk ezt a fekete-tengeri folyosót. Nem félünk

- hangoztatta az ukrán államfő, aki szerint a hajótulajdonos vállalatok már jelezték, készen állnak, ha Ukrajna elindítja, Törökország pedig átengedi a gabonaszállítmányokat. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról beszélt, hogy az alternatív szárazföldi útvonalak nem tudják kiváltani a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében folytatott tengeri szállítmányozást.

A gabonaegyezmény hatálya hétfőn éjfélkor jár le, Oroszország pedig közölte, hogy nem újítja meg. A Kreml mindazonáltal arról biztosította az érintetteket, hogy Moszkva kész "azonnal" visszatérni az egyezményhez, ha teljesülnek annak Oroszországra vonatkozó feltételei.

EZ IS ÉRDEKELHET

Erdogan török elnök, akinek országa közvetítőként járt el a gabonamegállapodás megkötésekor, közölte: továbbra is úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az egyezmény folytatását akarja. Hozzátette, hogy a török és az orosz külügyminiszter hétfő délután tárgyal.

Remélem, hogy ezzel a megbeszéléssel el tudunk érni némi eredményt, és szünet nélkül folytatni tudjuk a dolgokat

- mondta Erdogan.

Guterres sajnálatosnak nevezte Moszkva döntését, viszont szintén jelezte: nem hagy fel a nemzetközi erőfeszítések összehangolásával annak érdekében, hogy az orosz és az ukrán mezőgazdasági termékek, illetve műtrágyák eljuthassanak a világ piacaira. Mindemellett elismerte, hogy továbbra is fennállnak olyan akadályok, amelyek nehezítik az orosz termékek exportját.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az orosz külügyminisztérium már előzetesen jelezte, hogy megfontolják a gabonaegyezmény folytatását, amennyiben "kézzelfogható eredmények" születnek az orosz fél követeléseit illetően. Ezen feltételek közé tartozik az orosz gabona- és műtrágyaexportot akadályozó szankciók eltörlése. A francia külügyminisztérium állásfoglalásában felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel a gabonaegyezmény megújítását érintő zsarolással.

Franciaország elítéli, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a fekete-tengeri gabonakezdeményezésben. Oroszország egyedül felelős a hajózás akadályozásáért abban a tengeri térségben, mert illegális blokádot von az ukrán kikötők köré. Véget kell vetnie a globális élelmezés biztonságával kapcsolatos zsarolásnak, és felül kell bírálnia döntését

- emelte ki közleményében a diplomáciai tárca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?