Fontos megállapodást kötött Ukrajna és Horvátország a gabonaexportról

Fontos megállapodást kötött Ukrajna és Horvátország a gabonaexportról

agrarszektor.hu
Fontos megállapodást kötött Ukrajna és Horvátország az ukrán gabona exportját illetően. Ennek értelmében az ukránok használhatják a horvát dunai és adriai kikötőket is. A hírt az ukrán külügyminiszter jelentette be a hét elején.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter hétfőn a horvát kollégájával folytatott megbeszélései után közölte, hogy Ukrajna és Horvátország megállapodott arról, hogy a horvát dunai és adriai kikötőket használhatják ukrán gabonaexportra. Mint ismeretes, Oroszország ebben a hónapban lépett ki az ENSZ által közvetített fekete-tengeri gabonaüzletből, megfosztva ezzel a háború alatt a globális termelőnek számító Ukrajnát a mezőgazdasági termékek biztonságos exportjának létfontosságú csatornájától - olvasható a Reuters oldalán.

Most azon fogunk dolgozni, hogy a leghatékonyabb útvonalakat alakítsuk ki ezekhez a kikötőkhöz, és a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a lehetőségből. Minden hozzájárulás az export akadálymentesítéséhez, minden megnyitott ajtó valódi, hatékony hozzájárulás a világ élelmezésbiztonságához

- mondta Dmitro Kuleba, miután Kijevben találkozott Grlic Radmannal.

Ukrajna jelenleg az Európai Unión keresztül vezető szárazföldi exportútvonalakra, valamint a Dunán keresztül vezető alternatív útvonalra támaszkodik. Oroszország a hónap elején megtámadta az utóbbi útvonal infrastruktúráját. Az ukrán külügyminiszter azt is elmondta, hogy horvát kollégájával folytatott megbeszéléseinek fő témája a fegyverek voltak. Ezzel kapcsolatban azonban a részletek ismertetése nélkül csak annyit közölt, hogy "vannak konkrét megállapodások, amelyeket hamarosan végrehajtanak".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?