Nagy a baj: jelentősen lemaradtak az aratással az európai gazdák

Nagy a baj: jelentősen lemaradtak az aratással az európai gazdák

agrarszektor.hu
A júliusi és augusztusi csapadékos időjárás megakadályozta, hogy az európai gazdák időben betakarítsák a gabonát a földekről, de a búza fehérjetartalma és a gabonafélék általános minősége is aggodalmat keltő. A német piac képviselői a búza minőségének változásáról számoltak be az elmúlt években, a 12,5 százalékos búza mennyisége csökkent, miközben egyre több 11,5 százalékos búzát és takarmánybúzát takarítottak be.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Aggódnak az európai gazdák: az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalható csapadékos időjárás jelentős akadályokat gördített a nyári aratás elé, emiatt a termelők nem tudtak időben végezni a munkálatokkal. De sokan aggódnak a búza fehérjetartalma és a gabona általános minősége miatt is - olvasható az UkrAgroConsult oldalán.

Mint írták, a német piac képviselői a búza minőségének változásáról számoltak be az elmúlt években: a 12,5%-os búza mennyisége csökkent, miközben több 11,5%-os búzát és takarmánybúzát takarítottak be. Egy német bróker az ügyfeleinek egyenesen arról számolt be, hogy Észak-Németországban attól félnek, hogy a búza minősége nem lesz jó, mivel az eddigi eredmények azt mutatják, hogy 60%-ban várható takarmány- és 40%-ban malmi búza, alacsony fehérjetartalommal.

Bár még mindig nehéz felmérni az esőzések okozta összes kárt, egyes források máris csírázási problémákról számolnak be, miközben a német gabonának még mindig mintegy 60%-a kint van a földeken. Egy másik bróker a Fastmarkets Agriculture-nak úgy fogalmazott, hogy először túl száraz volt az időjárás, aztán pedig túl nedves. Igaz, ez nagyszerű kukoricatermést és silót jelent, de a búzán ez nem segít.

A kontinens északi területein egyre nagyobb a baj

A kevesebb magas fehérjetartalmú búza a versenyképesség csökkenését jelenti Németország számára a nyugat-afrikai célpiacokon. Egy európai kereskedő szerint, ha nem tudják 12,5%-os búzát eladni, akkor az alacsonyabb fehérjetartalmú francia malmi búzával kell versenyezniük, ami a fuvarozási hátrány miatt nehéz lesz. Eközben a francia gazdáknak már csak a búza vetésterületének mintegy 10%-át kell betakarítaniuk, és a csapadékos időjárás nincs túlságosan negatív hatással a búza minőségére. Más észak-európai országok, például Lengyelország és Litvánia is terméskiesésről számoltak be a tartós esőzések közepette, a források szerint itt búza 55%-át takarították be mostanáig, miközben normális esetben már befejeződött volna az aratás.

Idén nem lesz magas fehérjetartalmú búza, a takarmánybúza pedig a teljes termés mintegy 25%-át fogja kitenni. Ez egyáltalán nem megszokott errefelé. Az őszi árpa és a repce betakarítása befejeződött, már csak a tavaszi búza és árpa maradt

- mondta egy kereskedő.

Egy előrejelzés szerint a lengyel búza minősége a vártnál jobb lesz: bár a termés mintegy 10-15%-a sérült, az össztermés 80%-a valószínűleg malmi búzaként fog átmenni, a szokásosnál alacsonyabb fehérjetartalommal. Lengyelországban a jelentések arról számolnak be, hogy a nyári aratás 35-40%-nál tart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?