Elképesztő, ami a körtével és az almával történik Svájcban

Elképesztő, ami a körtével és az almával történik Svájcban

agrarszektor.hu
Egyes fajták alternanciája és a súlyos jégkárok miatt a tavalyinál 24%-kal kisebb almatermést várnak az idén Svájcban. A körteterméssel sem jobb a helyzet, több mint 30%-kal kisebb hozamra számítanak, elsősorban a Vilmos és a Gute Luise fajtánál tapasztalható jelentős hozamcsökkenés miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Swisscofel előrejelzése szerint a 2023-as svájci almatermés mennyisége 87,660 tonna lesz, ami 24%-kal kevesebb, mint a 2022-ben betakarított 115 ezer tonnás volumen, és az utóbbi 10 év legkisebb termése. A jelentős visszaesés oka, hogy bizonyos fajtáknál alternancia tapasztalható, illetve Wallis (Valais) kanton ültetvényeiben igen komoly jégkárok keletkeztek. Az öt legnépszerűbb fajta (Gala, Golden Delicious, Braeburn, Jazz és Jonagold) termése a tavalyival megegyezik, vagy enyhén növekszik, és jó termés várható Svájc keleti és középső régiójában, valamint a Genfi-tó körzetében. Wallis (Valais) kanton azonban a július 24-én lezúduló jég miatt körülbelül 48%-os termésveszteséget szenvedett - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A Swisscofel prognózisa szerint a tavalyi 18 ezer tonnás betakarított mennyiséget követően a 2023-as évben mindössze 11,745 tonna körte terem majd Svájcban. Míg a Conference és a Kaiser Alexander fajták hozama általában jó vagy nagyon jó lesz, a helvéteknél legnépszerűbb Vilmos (Williams) fajta a tavalyi termésnek csak 46%-át, a Gute Luise pedig 65%-át hozza majd az idén. A július 24-én Wallis (Valais) kantonra lesújtó jégeső a körteültetvényeket sem kímélte, nagyjából 1500 tonna termés veszett oda a viharban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?