Hatalmas fordulatot vett az időjárás: ilyen is rég volt itthon

Hatalmas fordulatot vett az időjárás: ilyen is rég volt itthon

agrarszektor.hu
Melegebb és csapadékosabb volt az idei nyár Magyarországon, így végre nem a kiszáradó tavainkról, folyóinkról szóltak a hírek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérései szerint az idei nyár középhőmérséklete országos átlagban 21,6°C volt, az évszak csapadékösszege 220,6 mm volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi nyár a rendkívüli aszályról és a rekkenő hőségről szólt - írja az OMSZ elemzésére hivatkozva az Időkép. Idén viszont már érezhetően több volt a csapadék, ami gyakran heves zivatarrendszerekből zúdult le. Emellett persze akadtak hőhullámok is, a nyár utolsó napjaiban a 40 fokot is megközelítettük. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint az idei nyár középhőmérséklete országos átlagban 21,6°C volt, ami 0,8°C-kal magasabb az 1991-2020-as éghajlati normálnál. Így a 12. legmelegebbnek nyárnak számít 1901 óta. Míg júniusban az átlagos középhőmérsékletet tapasztalhattuk, addig július 1,2 fokkal, augusztus pedig 1 fokkal volt melegebb az átlagosnál. A nyár folyamán több hőhullám is érintette az országot, a legmagasabb mért hőmérséklet pedig 39,5°C volt, amit augusztus 27-én mértek Dévaványán.

Két száraz nyár után 2023-ban az országos átlagos csapadékmennyiség a sokéves átlagot kevéssel meghaladta, az évszak csapadékösszege 220,6 mm volt. A csapadékeloszlásban azonban jelentős eltérések voltak: Kékestetőn mérték a legtöbb csapadékot, összesen 459,4 mm-t, míg Szarvasnál mindössze 83,3 mm esett. 

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?