Hatalmas eső jön szombaton: itt lehet a legdurvább a vihar

Hatalmas eső jön szombaton: itt lehet a legdurvább a vihar

agrarszektor.hu
Szombaton egy hidegfront érkezik nyugat felől, de nem tart sokáig az őszies idő, jövő hét elejétől visszatér a nyár. Nyugat felől egy hullámzó hidegfront közelít felénk, melynek előterében pénteken dél-délnyugat felől igen meleg levegő érkezik majd felénk, így a legmelegebb tájakon 32-33 fok is lehet, akár a melegrekord is megdőlhet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szombatra virradóan a front eléri hazánkat, hullámot vet térségünk fölött. Eleinte a Dunántúlon és a középső tájakon okozhat sokfelé kiadós esőt, záport, illetve zivatarokra is számítani kell, majd szombat estére az addig naposabb keleti tájakra is megérkezhetnek a záporok, zivatarok. A szelet többfelé élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lökések kísérhetik - írja az Időkép. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt a nyugati és keleti tájak között: miközben a Dunántúl nyugati felén csak 16-20 fokra készülhetünk, addig az ország középső harmadán 21-26, keleten még 27-32 fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban.

Nyugaton ősz, keleten nyár lesz szombaton

A kontraszt várhatóan vasárnap is megmarad, de már nem lesz ennyire éles, a csúcshőmérséklet ezen a napon 16 és 27 fok között alakulhat. Az alacsonyabb értékeket a Dunántúlon mérhetjük, a legmelegebbet pedig továbbra is keleten, délkeleten. Szárazon a hét utolsó napját sem ússzuk meg, sokfelé várható eső, zápor, főként a Dunától keletre zivatarok is lehetnek. Országszerte feltámad, nyugaton és északkeleten, valamint zivatarok környezetében viharossá fokozódik az északi-északkeleti szél.

Helyenként 50-70 mm csapadék is összegyűlhet

Az ország nagy részén kiadós öntözésre számíthatunk a hétvége folyamán, a legtöbb csapadék előreláthatólag a középső országrészben és a Dunántúl keleti felén hullhat. Itt többfelé a 40 millimétert is meghaladhatja a hétvégi csapadékösszeg, de helyenként 50-70 milliméter is összegyűlhet. Ez a hullámzó frontrendszer hétfőre távozik térségünkvől, visszatér a napos, késő nyáriasan meleg idő, a maximumok ismét országszerte elérik, meghaladják majd a 25 fokot, sőt a legmelegebb tájakon a 30 fokot is megközelítik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rekordokat döntött eddig a szeptemberi meleg, a hétvégi kiadós esőt viszont alig várja a repce

Melegből nincs hiány, csapadékból igen. Szeptemberben és az elmúlt egy hónapban időnként záporok, zivatarok adtak a növények, termőföldek számára kisebb területre korlátozva említésre méltó csapadékot. Ezek főleg az északnyugati, északkeleti tájakat érintették az elmúlt fél - egy hónapban. 

A felső talajréteget átnedvesítették, de a mélyebb rétegek az ország túlnyomó részén kritikusan szárazak, 20-70 milliméter hiányt mutatnak. A már beérett kukorica, és napraforgó aratásához tökéletes lenne a száraz, meleg idő, a csírázás, kelés állapotában  lévő káposztarepce viszont szomjazik. Jó hír számára, hogy a csekély csapadékos és az ilyenkor megszokottnál 4-5 fokkal melegebb napok után hétvégén nagy területet érint kiadós eső, zápor, ami helyenként a teljes hiányt pótolhatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?