Ijesztő, ami az erdőkkel történik itthon: ezt sokan nem gondolták volna

Ijesztő, ami az erdőkkel történik itthon: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
A hazai erdők állapotának romlását mutatja az NFK által működtetett Erdészeti Mérő és Megfigyelő Rendszer. A 2022-es vizsgálati adatokban ugyanis 10 százalék alá csökkent az egészséges fák aránya. Ezzel viszont tovább folytatódott az az egészségi állapot romlási trend, ami 2011-ben kezdődött, amikor is a tünetmentes fák aránya még mintegy 60 százalék volt a hazai erdőkben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszerbe érkezett bejelentések alapján tavaly jelentősen megnőtt az abiotikus okokra visszavezethető károsítások aránya: a 2021-es 21%-ról 48%-ra emelkedett. Nem meglepő módon az abiotikus károk mintegy 80%-ánál az aszály volt a kiváltó tényező - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Első pillantásra meglepő ugyanakkor, hogy a vármegyénkénti területi arányok tekintetében az adatok nem feltétlenül korrelálnak szorosan a csapadékadatokkal. Közelebbről vizsgálva, bizonyára egyéb tényezők, így például a fafaj és a korosztályviszonyok, valamint a mintavételi módszer is közrejátszhattak az adatok ilyetén alakulásában.

Érdekesség viszont, hogy a tavalyi évben a bejelentett károsított területek kiterjedése, 110 ezer hektárról 61 ezer hektárra csökkent. Ennek, valamint a csaknem már két évtizede tartó negatív trendnek a lehetséges háttere megérdemelne egy mélyebb elemzést, amint az is, hogy mindez miként értékelhető európai összehasonlításban. A fő kérdés tehát az, hogy kell-e aggódni a magyar erdőkért?

Az extrém, légköri szárazsággal párosuló aszály az erdőtüzek számában, kiterjedésében is jelentős növekedést hozott. A nyári időszakban számos, pusztító koronatűzzé fejlődött erdőtűzzel is szembe kellett nézni a szakembereknek. Az erdőtűz több mint 5 ezer hektárt érintett, ami mintegy négyszerese az elmúlt tíz év átlagának. Az NFK az EMMRE-ről, az annak keretében végzett erdészeti monitoring tevékenységről kiadvány formájában adott tájékoztatást, ami a honlapjukról digitális formában mostanra letölthetővé vált.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?