Küszöbön a megegyezés az ukrán-lengyel vitában?

Küszöbön a megegyezés az ukrán-lengyel vitában?

agrarszektor.hu
A lengyel mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalások jó úton haladnak, mivel mindkét ország próbálja megoldani a Lengyelország által a lengyel gabonaimportra kivetett tilalom miatti vitát. Ukrajna ugyanakkor garanciákat szeretne arra nézve, hogy hasonló viták a jövőben nem fordulhatnak elő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ukrajna és Lengyelország szövetségesek, de a kapcsolatok megromlottak, mióta ez utóbbi, valamint Magyarország és Szlovákia úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a tilalmat, amelyet azért vezettek be, hogy megvédjék a gazdákat az Ukrajnából származó gabona- és élelmiszerimport megugrásától Oroszország tavalyi inváziója után. A lengyel kormányra ráadásul a szélsőjobboldal részéről is nyomás nehezedik, hogy az október 15-i választások előtt keményebb álláspontot képviseljen Ukrajnával kapcsolatban - írta meg a Reuters.

Örülök, hogy a jövőről beszélünk, hogy a jövőre vonatkozó mechanizmusokat építünk ki, és csillapítunk bizonyos érzelmeket, amelyek nem tettek jó szolgálatot, és ez valószínűleg jó irány

- mondta Robert Telus lengyel miniszter a Mykola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszterrel folytatott online megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a két miniszter egy héten belül további tárgyalásokat fog folytatni az ukránok által javasolt engedélyezési eljárásról. Ukrajna javaslata a kukorica, a repcemag, a napraforgómag és a búza kiviteli engedélyének bevezetését foglalja magában, amelyet öt szomszédos közép-európai országba, az Európai Unió tagállamaiba irányuló exportra szánnak. A javaslat értelmében Ukrajna az importáló országokkal egyeztetne a termékek listájáról és mennyiségéről. Az országok maguk döntenék el, hogy készek-e elfogadni ezeket az árukat.

Lengyelország mindeközben azt akarja elérni, hogy Ukrajna vonja vissza a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a tilalmak miatt benyújtott panaszát. Tarasz Kacska, az ukrán gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes, aki a Lengyelországgal folytatott legutóbbi tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, később azt mondta, hogy Ukrajna garanciákat remél arra, hogy a gabonaimportra vonatkozó, ilyen jellegű korlátozások többet nem ismétlődnek meg.

Csak akkor fogjuk hivatalosan bejelenteni az egész világnak, hogy ez a vita véget ért

- jelentette ki Tarasz Kacska.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?