Lábaink előtt hever az igazi kincs: csak össze kell gyűjteni, tízezreket érhet

Lábaink előtt hever az igazi kincs: csak össze kell gyűjteni, tízezreket érhet

agrarszektor.hu
Itt az ősz és sokan nem is tudják, hogy már egy kirándulás alatt is összegyűjthetnek több tízezer forint "zsebpénzt", ami bárkinek jól jöhet a konyhára. Mivel az erdészetek idén is szerveznek makkgyűjtési akciókat, érdemes a helyi gazdaságoknál érdeklődni, mennyit is fizetnek egy-egy kiló termésért. Így, ha ügyesen gyűjtögetünk, több tízezer forint is ütheti a markunkat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mielőtt rohannál az erdőbe, ezt olvasd el figyelmesen!

A legfontosabb, hogy hazai állami és magánerdeink többségében tilos makkot gyűjteni - minden esetben engedélyt kell kérni! Természetvédelmi területen szintén tilos, illetve szintén engedélyhez kötött a gyűjtés. Az erdészetek például névre szóló gyűjtési engedélyt adnak ki, amin rajta szerepel, kinek a nevére szól, a hátoldalán pedig a kerületvezető erdész - akinek a területéről gyűjtik a makkot - ellenjegyzi, hogy hol szabad makkot gyűjteni. Kerített területeken, erdősítésekben, bontóvágások területein szintén tilos a makkgyűjtés - írja a HelloVidék.

Csak az érett, barna színű makkok alkalmasak a gyűjtésre. Fafajtól függően jellemzően 6 hónaptól 2 évig tarthat a makk beérésének időtartama. A zöld, fekete, elszíneződött makkok gombás betegségre vagy rothadásra, a makkon látható apró lyukak pedig zsizsik vagy más kártevő jelenlétére utalnak, az egyértelmű penészedésről nem is beszélve, így ezeket értelemszerűen nem gyűjtjük. A makkok gyűjtési ideje általában szeptember-októberre és november elejére esik, ám az érési idők fajonként és országrészenként némileg eltérhetnek. Először az éretlen és beteg termések hullanak le. A gyűjtéshez mindenképpen jól szellőző zsákokat használjunk, amelyben tárolhatjuk is a makkot a feldolgozásig. Műanyagzacskókban biztosan gyorsan be fognak penészedni a magas víztartalmú termések.

Megéri a gyűjtögetés?

A Bakonyerdő Zrt. makkgyűjtési programot hirdet saját erdeiben.

A gyűjtés csak a területileg illetékes erdészet által - előzetesen - kiadott makkgyűjtési engedéllyel lehetséges. Felvásárlási nettó árak (2023. szeptember 25-től visszavonásig, módosításig):

  • Kocsánytalan tölgy: 900 Ft/kg
  • Kocsányos tölgy: 850 Ft/kg
  • Cser tölgy: 600 Ft/kg
  • Molyhos tölgy: 1000 Ft/kg

A felvásárlás elszámolásához őstermelői igazolvány és tárgyévre érvényesített betétlap vagy vállalkozói igazolvány és hozzá tartozó adószám szükséges! A makkgyűjtési engedély ára bruttó 500 Ft/db. A saját célra gyűjtők és vásárlók (pl.: csemete termelők) részére a gyűjtési díj a közölt árak 50%-a! Átvétel helye, ideje: az Erdészet által megadott helyen, előre egyeztetett időpontokban.

A KASZÓ Zrt. is makkgyűjtési akciót hirdet saját erdeiben.

Makkot gyűjteni kizárólag írásos engedéllyel lehet, amelyet erdészkerületenként az illetékes kerületvezető erdész állít ki. A gyűjtött makk leadása kizárólag a Bördeci csemetekertben engedélyezett, melyet minimum 3 naponta le kell adni! Amelyik gyűjtő ennek nem tesz eleget, annak az engedélye bevonásra kerül! A makk máshova történő elszállítása szigorúan tilos, és az engedély azonnali visszavonását vonja maga után! A makkgyűjtés során az erdőn 9:00 - 15:00 óra között lehet tartózkodni. Átvétel: 2020. október 12-től a Bördeci csemetekertben minden nap: 15:00-16:00 óra között. Felvásárlási árak (2020. október 12-től visszavonásig, módosításig):

  • Kocsányos tölgy: 180 Ft/kg
  • Cser tölgy: 150 Ft/kg

Kerített területeken, erdősítésekben, bontóvágások területein a makkgyűjtés TILOS! A felvásárlási jeggyel történő elszámoláshoz őstermelői igazolvány, hozzá tartozó betétlap, illetve adószám szükséges.

Azt tudjuk, hogy a disznók szeretik, na de ember fogyaszthatja?

Az állatok makkoltatásáról sokan hallottatok, de arról, hogy ez a csonthéjas termés emberi fogyasztásra is alkalmas lenne, bizonyára jóval kevesebben. Pedig a tölgyfamakkot régen gyógytáplálékként is számon tartották, a megpörkölt makkokból készített „makk-kávé” roboráló, erősítő hatású, ezért angolkóros gyermekekkel, valamint lábadozó betegekkel is itatták, valamint az időskori emésztési panaszokat is enyhíti. A makkban található mag teljes értékű fehérjét, keményítőt, zsírt és rostot tartalmaz, amely értékes tápanyagforrássá teszi. Nem mellékesen pedig gazdag B6- és B12-vitaminban, folsavban, tiaminban, riboflavinban, niacinban, sok vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, mangánt, rezet, cinket is tartalmaz. A hazánkban előforduló tölgyek közül a kocsányos és a kocsánytalan tölgy kérgét és levelét is gyógynövényként tartjuk számon.

Viszont, nem mindegy, hogy készíted el!

Magas a csersavtartalma miatt alapvetően keserű íze van, ráadásul mérgező is lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk. De a csersav vízben oldható, ami azt jelenti, hogy el lehet távolítani a makkból. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy mielőtt használni kezdjük, áztassuk be. Adjunk literenként egy teáskanál szódabikarbónát a vízhez, majd hagyjuk állni legalább 12 órán keresztül. Aztán tisztítsuk meg, végül szárítsuk ki! Száradás után pedig készíthetünk belőle lisztet vagy használhatjuk a kávé alternatívájaként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?