A franciák nem viccelnek: nagyon felpörgött az uborkabiznisz az országban

A franciák nem viccelnek: nagyon felpörgött az uborkabiznisz az országban

agrarszektor.hu
Az Agreste gyorsjelentése szerint a 2023-as francia uborkatermés volumene 172 ezer tonna lesz, ami 3%-kal nagyobb a tavalyinál, de 4%-kal elmarad a 2018-2022-es ötéves időszak átlagától. Az uborka országos termőterülete 2023-ban a becslések szerint 1000 hektár körül alakul, ami 6%-os csökkenést jelent ugyan az előző évhez képest, de nagyjából megfelel a 2018-2022-es időszak átlagának.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az árak a szezon elején még stabilak voltak, de az április-májusban egyre több áru került a piacra, ugyanekkor viszont a csapadékos és hűvös időjárás miatt gyengült a kereslet, így az árak gyors csökkenésnek indultak: májusban már 25%-kal voltak alacsonyabbak, mint 2022 azonos időszakában. Júniusban, a második üvegházi állományok telepítése idején a termelés visszaesett, így a kereslet és a kínálat kiegyenlítődött, és az árak újra emelkedésnek indultak. Július végén futott csúcsra a termelés, de megismétlődött a késő tavaszi helyzet: a nedvesebb és hűvösebb időjárás miatt ismét visszaesett a fogyasztás, és megint völgybe kerültek az árak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Augusztusban a fogyasztás az időjárás függvényében hétről hétre változott, és a kereskedelmi akciók segítettek mozgásban tartani a piacot. Az árak viszont továbbra is meredeken csökkentek: 37%-kal süllyedtek a 2022-es szint alá. 2023 januárja és júliusa között az import volumene (40,7 ezer tonna) az egy évvel korábbi időszakhoz képest 2%-kal csökkent, az export (7400 tonna) pedig 5%-kal nőtt. Ennek eredményeként a külkereskedelmi mérleg 4%-kal javult az előző gazdasági év azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?