Ömlik az import hagyma Magyarországra: ki nem találnád, honnan jön a java

Ömlik az import hagyma Magyarországra: ki nem találnád, honnan jön a java

agrarszektor.hu
A tavalyi áruhiányos év után idén mintha stabilizálódna a vöröshagyma uniós piaca, de továbbra sem lehet egyértelműen nyugodt viszonyokról beszélni. Több hagymatermesztő országban is gondok vannak a termésátlagokkal, sok helyütt az időjárás okozott problémákat. Magyarországon az előző évekhez képest ugyan nőtt a hagyma termőterülete, ám még mindig jelentős az a mennyiség, amit importálni kell. Az import vöröshagyma főleg Szlovákiából, Ausztriából, Németországból, Hollandiából, illetve az utóbbi időszakban Egyiptomból és Szlovéniából érkezett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyihoz képest jobb termés várható idén az Európai Unió főbb hagymatermesztő országaiban, ugyanakkor a 2023-as év sem volt problémák nélkül való. Hollandiában heterogén termésátlagokat, minőségi problémákat jeleztek az idén, ezzel szemben Spanyolországban április óta alacsony a hagymakészletek szintje, ráadásul Andalúziában csökkent a termőterület, több térségben viharkárok nehezítették a betakarítást. Franciaországban a nagyon gyenge 2022. évihez képest jobb termést vetítettek előre - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében. Németország keleti részében átlag alatti, a nyugati területeken átlag körüli mennyiségre számítottak, a megkésett betakarítás és a túlméretes hagymák okoznak gondokat. Olaszországban a kedvezőtlen időjárás 50%-os visszaesést eredményezhet. Lengyelországban a Statisztikai Hivatal (GUS) szeptemberi előrejelzése szerint 2023-ban a vöröshagyma termése 630 ezer tonna körül várható, ami 3%-kal marad le a 2022. évi mennyiségtől (649,8 ezer tonna).

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy az unió belső piacán Hollandia a legjelentősebb vöröshagymaexportőr, majd Spanyolország következik a sorban. Az idei év első fél évében Hollandia 39%-kal 397,6 ezer tonnára növelte, míg Spanyolország 1%-kal 84,9 ezer tonnára csökkentette szállításait az unió belső piacára. A legnagyobb vöröshagyma-importőr Németország (105,3 ezer tonna) volt a megfigyelt időszakban. Az unió vöröshagyma-külkereskedelmi egyenlege a harmadik országok irányába negatívra változott 2023 első hat hónapjában 2022 azonos időszakához képest. A behozatal 117%-kal, vagyis 326,7 ezer tonnára nőtt, a legnagyobb beszállító Egyiptom volt, ahonnan 111,5 ezer tonna (+169%) vöröshagyma érkezett. A közösség vöröshagyma-kivitele 41%-kal 296,9 ezer tonnára csökkent a megfigyelt periódusban.

A vöröshagyma esetében azt kell mindig észben tartani, hogy ez egy olyan különleges termék, amelynek árrugalmassága igen alacsony. Ez azt jelenti, hogy a vöröshagyma iránti keresletet az ár nem befolyásolja számottevően, mivel a terméket nem lehet mással helyettesíteni. Ennek ugyanakkor a fordítottja is igaz: még ha olcsó is a hagyma, az emberek akkor sem fognak többet fogyasztani belőle.

Magyarországon nőtt a termőterület, de még nem vagyunk önellátóak

A Központi Statisztikai Hivatal KSH adatai szerint a vöröshagyma mennyisége az utóbbi öt évben 39-54 ezer tonna között mozgott. 2022-ben 2%-kal több (51,4 ezer tonna) vöröshagyma termett, mint egy évvel korábban. Ehhez hozzáadódik, hogy 2023-ban az előző évihez képest a vöröshagyma területe szakértők szerint 3%-kal, összesen 1601 hektárra nőtt. Varga István, a NAK Kertészeti és beszállítóipari osztály, és a FruitVeb szántóföldi zöldségfélék alelnöke egy nyári szakmai rendezvényen elmondta, hogy évente nagyjából 50-60 ezer tonna hiányzik a hazai piacról, amit ezért importból kell biztosítani. Ez főleg a téli időszakban jellemző, egészen az áttelelő hagyma betakarításáig jelentős a bekerülő vöröshagyma.

A KSH adatai szerint Magyarország vöröshagymaimportja 24%-kal 9,73 ezer tonnára csökkent 2023 első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Szlovákia 42%-kal (1,74 ezer tonna), Ausztria 61%-kal (974,6 tonna), Németország 82%-kal (556,1 tonna) kevesebb vöröshagymát szállított hazánkba. Ugyanakkor Hollandiából 34%-kal több (3,27 ezer tonna) vöröshagyma érkezett, illetve megjelent az Egyiptomból (996,7 tonna) és Szlovéniából (668,5 tonna) származó áru is. Magyarország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős (1-2 ezer tonna). Az idei év első hét hónapjában 124%-kal 722,1 tonnára nőtt a kivitel, amelynek döntő hányada Romániába került.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon 2023 1-15. hetében a szabadföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 126%-kal volt magasabb (333 forint/kilogramm) az egy évvel korábbinál. Az idén betakarított barna héjú vöröshagyma termelői ára (368 forint/kilogramm) 2023 24-40. hetében 67%-kal meghaladta a 2022. év ugyanezen időszakának átlagárát. A budapesti és vidéki fogyasztói piacokon a vöröshagyma átlagára 450-750 forint körül mozgott az utóbbi időszakban (39-40. hét).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?