Így áll most a világ uborkafronton: vegyes a kép, nem mindenki örülhet

Így áll most a világ uborkafronton: vegyes a kép, nem mindenki örülhet

agrarszektor.hu
A nemzetközi uborkapiac jelenleg vegyes képet mutat, egyes országok nehéz évet zártak. Hollandiában az uborkatermesztők a hagyományos termesztési szezon vége felé járnak, a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően hosszabb termesztési időszakot remélnek, miután az ötéves átlagtól elmaradó árakkal tarkított év kihívásokkal volt teli. Eközben Németországban a hazai kígyóuborka dominanciája és a spanyol kínálat növekvő jelenléte figyelhető meg. Olaszországban viszont az uborkaeladások egész évben figyelemre méltó állandóságot mutattak, a hagyományos hosszú uborka pedig egyre népszerűbb enyhébb íze miatt. Dél-Afrikában az uborkatermesztők áramkimaradásokkal és növekvő termelési költségekkel küzdenek, amelyek kedvezőtlenek az ágazat jövőjére nézve. Végül az amerikai kontinens északi fele más képet mutat, ahol a szűkülő szabadföldi és üvegházi kínálat miatt erős uborkapiac van kialakulóban. Az ősz beköszöntével a figyelem középpontjába kerül Mexikó közelgő uborkaszezonja, miközben az üvegházi uborkatermesztés továbbra is virágzik, még a kanadai hőmérséklet csökkenése mellett is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandia

A hagyományos termesztési szezon a végéhez közeledik. Október elejéhez képest viszonylag meleg van, a hőmérséklet a következő hétvégén még 20 oC felett lesz. A csapadékos őszi időjárás egyelőre elmaradt, így a hagyományos termesztéssel foglalkozó termelők viszonylag hosszú termesztési időre számíthatnak. A kabakosok levéltetű okozta sárgaságvírusával (CABYV) okozott problémákkal teli két év után idén nem volt túl nagy a levéltetűnyomás az uborkában. Így a termesztők egy olyan szezonra tekintenek vissza, amelyben az árak messze elmaradtak az ötéves átlagtól, különösen tavasszal. Az árak csak júliusban emelkedtek. Az uborkát a nyári szünidő alatt jobb áron vették, de augusztus végére az ár mégis ismét visszaesett.

Idén tavasszal nagyon keresték az alacsony árak okait. Vajon a termőterület növekedése miatt, vagy részben azért, mert a termelők átálltak például a vírusnyomás által sújtott paradicsomtermesztésről az uborkára, a napfény hiánya és ezért a fogyasztás elmaradása miatt, vagy a középszerű ár valójában a piac "hibája" volt? A biouborka piaca szintén a középszerű árképzés miatt szenvedett. Az utóbbi években a megvilágítás alatti uborkatermesztés egyre nagyobb teret nyert. Az energiaválság ezt megfékezte. A paradicsomban a piac a megvilágított terület mintegy felének visszatérésével számol. Az uborkatermesztésben a világítás ismét egy lehetőség, feltéve, hogy az értékesítés és az árak biztonságban vannak. A szupermarketek számára, beleértve azokat is, amelyek helyi termékkel akarnak kitűnni, fontos, hogy a hazai világítás alatt termelt uborka és az importáru közötti árkülönbség mérsékelt legyen. A paradicsomhoz hasonlóan a teljes LED-világításba való beruházás segít a termelőknek, hogy visszatérjenek a téli termesztéshez. A termelők és lehetőségeik között azonban még mindig nagyok a különbségek. Nagy aggodalomra adnak okot a bejelentett adótervek. Drágul a gáz az üvegházi kertészet számára, különadót vetnek ki a kapcsolt energiatermelésre a villamosenergia-termeléshez, valamint a CO2-kibocsátásra is. Az uborkatermesztés diverzifikációja is téma. A nemesítő cégek a snack uborkával, mini vagy midi uborkával és most már más különlegességekkel, például ázsiai uborkával is kínálnak lehetőségeket. A termőterület azonban még mindig korlátozott - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Németország

Egy szövetségi ügynökség szerint a hazai kígyóuborka dominált a holland és belga uborkákkal szemben. A spanyol kínálat egyre jelentősebb, már szinte minden piacon megjelent. Minőségük azonban nem volt meggyőző. A piac általánosságban csendes volt. A kissé korlátozott kínálat helyenként emelkedő árakhoz vezetett. A miniuborka iránt is volt némi kereslet, melyek Hollandiából és a hazai piacról származtak.

Olaszország

Az uborka trendje szinte egész évben állandó. Egy észak-olaszországi nagykereskedő szerint az eladásokat nem befolyásolja nagymértékben a szezonalitás. Nyáron több uborkát adnak el, télen pedig valamivel kevesebbet, de nincsenek nagy különbségek. Az uborkát két kategóriába sorolják: a hosszú és a hagyományos, rövidebb uborkák közé. A hosszú uborkának magasabb a nagykereskedelmi ára, ha jó minőségű, akkor ebben az időszakban 2,50-3 €/kg között adják el. A nagykereskedő szerint ezek nagyon magas árak, de ez a jelenlegi tendencia, amely minden zöldségre jellemző. A rövid uborka ára viszont valamivel alacsonyabb, 1,50-2,30 €/kg körül mozog. A hosszú uborka egyre népszerűbb, mert kevésbé intenzív az íze és könnyebben emészthető. A nagykereskedő februártól Verona környékéről vásáról, majd októberig Romagnából. Ezt követően a termés Dél-Olaszországból érkezik, így a téli hónapokban Szicíliából veszi a zöldséget. Ilyenkor a szállítási költségek magasak, részben a magas üzemanyagárak miatt.

Franciaország

Szeptember elején a 2023. évi nemzeti uborkatermés becsült mennyisége 172 000 tonna, ami 3%-kal több az előző évinél, de 4%-kal kevesebb a 2018-2022-es átlaghoz képest. Az uborkatermesztés országos területe 2023-ban 1000 hektár, ami 6%-kal kevesebb az előző évhez képest, ellenben stabil a 2018-2022-es átlaghoz képest. A piacon a kereslet és a kínálat egyensúlya bizonytalan, különösen az észak-franciaországi változékony időjárás miatt, amely nem ösztönzi a fogyasztást, augusztusban az eladást segítendő az árakat csökkentették. Ezután a fogyasztás az időjárási viszonyoktól függően hétről hétre változott, az eladási akciók segítettek a piac mozgásban tartásában. Az árak meredeken esnek: 37%-kal a 2022. augusztusi szint alatt, valamint 19%-kal a 2018-2022. augusztusi átlag alatt vannak. 2023. január és júliusa között a behozatal (40 700 tonna) 2%-kal csökkent, a kivitel (7400 tonna) pedig 5%-kal nőtt. Ennek eredményeképpen a kereskedelmi hiány 4%-kal javult az előző szezon azonos időszakához képest. A szezon végéhez közeledve a piac jelenleg stabil.

Spanyolország

Miután a kígyóuborka ára szeptember végén elérte a minimális szintet, az elmúlt héten emelkedett. Mint egy piaci szereplő kifejtette:

Almería uborka termesztése megkezdődött, ellenben Hollandia a szezonja végén tart így már a minőség nem a legjobb, valamint az árak is alacsonyak, ezáltal befolyásolva az árakat Almeríában. Ez párosult az itteni jó időjárással, ami kedvezett a termelésnek, túlkínálatot generálva a piacon.

A helyzet azt eredményezte, hogy az almeríai ágazat elhatározta, hogy ha az árak továbbra is így alakulnak, akkor október 1-jétől, amikor az andalúziai piac együttes részesedése Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Angliában és Hollandiában meghaladja az 50%-ot, akkor nem forgalmazzák másodosztályú uborkáikat. Az árveréseken az almeríai uborka átlagosan, bár súlyozottan 0,26 eurós kilónkénti árat ért el.

Dél-afrikai Köztársaság

Krónikus áramkimaradások sújtják a gazdákat, valamint a frissáru piacokon csökkennek a mennyiségek. Egy gautengi piaci megfigyelő szerint a 7 kg-os rekesz nagy uborkát 165 randért (8,55 euró), a 6 kg-os rekesz közepes méretű uborkát pedig 135 randért (7 euró) árulnak. A johannesburgi frissáru piacon a napi árak szerint 15,57 R/kg (0,8 euró/kg) a 8 kg-os rekesz uborka.

Az áraknak a következő hetekben egy kicsit lejjebb kell menniük. A mennyiségeknek növekedniük kellene, de minden attól függ, hogy a termelőknek mit sikerült elültetniük. Télen az uborkát fűteni kell, de az inputköltségek nagyon megemelkedtek. Nyáron bárki ültethet uborkát.

A zöldségfélék (nem csak az uborka, hanem a burgonya, a hagyma, a sárgarépa, a káposzta, a saláta stb.) mennyisége a piacon csökken, mivel az üzemanyag-, műtrágya- és növényvédelmi költségek, az áramkimaradások (áramszünetek) és a dízelgenerátorok működtetésének költségei emelkednek.

Észak-Amerika

A szabadföldi uborka esetében a piac erősödik, mivel a kínálat gyakran szűkül szeptember végén-október elején. Az ősz beköszöntével a helyi termelés kezd befejeződni, bár délkeleten folytatódik. Így ez az az évnek az a szakasza, amikor a vásárlók elkezdenek a mexikói termelés felé fordulni, amely november elején kezdődik Sinaloa és Sonora tartományokban. Az év elején Alsó-Kaliforniára lecsapó trópusi vihar óta azonban Mexikó északnyugati részén nem esett eső, ami azt jelenti, hogy a víz kérdése problémás lehet. Összességében az uborkapiacok nagyon aktívak. Hamarosan 20 dolláros uborkaárak lesznek. Az üvegházi uborka esetében a kínálat normális, a kereslet viszont erős, ami a hosszú angol és a mini magnélküli uborka árának emelkedését eredményezi. Az üvegházi uborka termelése összességében tovább növekszik, beleértve Kanadát is, ahol a hőmérséklet lehűl a kulcsfontosságú termesztési régiókban, például Ontarióban. A rövidebb nappalok és a kevesebb napfény miatt a téli kanadai termelés novemberben kezdődik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?