Még az idén döntés születhet a glifozát sorsáról az EU-ban

Még az idén döntés születhet a glifozát sorsáról az EU-ban

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a következő évtizedre újítsák meg a glifozát engedélyét. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a tagállamok zöld utat adnak. A javaslat elfogadásához azonban úgynevezett minősített többségre van szükség. Bár vannak olyan tagállamok, amelyeknél már lehet tudni, vagy legalább sejteni, hogyan fognak szavazni a glifozát ügyében, még nem mindenki fedte fel a lapjait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Bizottság 2023 szeptemberében nyújtotta be a tagállamoknak azt a rendelettervezetet, amely a glifozát megújított engedélyezését irányozza elő az uniós piacra az idei év december 15-e után, amikor a jelenlegi engedély lejárna. Ha a rendeletet elfogadják, az azt jelenti, hogy a vitatott gyomirtó szer - amely az Európai Unióban a legszélesebb körben használt gyomirtó szer - a következő évtizedben is használható lesz az EU-ban a növényvédelemben, annak ellenére, hogy a glifozát egészségre és környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban eltérőek a vélemények - írta meg az Euractiv.

A Bizottság javaslata az EU Élelmiszerbiztonsági Hatósága (EFSA) által a glifozát biztonságosságáról és kockázatairól végzett hosszas értékelési folyamatot követően született, amely arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát használatával kapcsolatban nem merülnek fel "kritikus aggályok". A hatóság azt azonban megállapította, hogy az adatok hiányosságai nem teszik lehetővé a következtetések levonását számos szempontból, beleértve az anyag ökotoxikológiáját és különösen az emlősökre jelentett kockázatot.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

A labda most a tagállamok térfelén van, mivel az uniós országoknak még lehetőségük van arra, hogy a pénteken (október 13-án) tartandó szavazáson jóváhagyják vagy megakadályozzák a rendelettervezetet. De vajon várhatóan melyik irányba fog elmozdulni a szavazás? Az Euractiv ennek járt utána.

Hogyan működik az ilyen jellegű szavazás az Európai Unióban?

A glifozát jóváhagyásának játéktere a hírhedt "komitológia", amely szó a belső bizottságok útvesztőjét jelöli, amelyek feladata, hogy segítsék a Bizottságot az uniós jogszabályok technikai szempontjaira vonatkozó végrehajtási intézkedések, például a felhatalmazáson alapuló jogi aktusok és a másodlagos jogszabályok kidolgozásában. A tagállamok részt vesznek ezekben a speciális bizottságokban, hogy felügyeljék a Bizottság munkáját, és nagy beleszólásuk van a végső döntésekbe, amelyek mindig zárt ajtók mögött születnek.

A Bizottság azt reméli, hogy a Növényekkel, Állatokkal, Élelmiszerekkel és Takarmánnyal Foglalkozó Állandó Bizottságban (PAFF-bizottság) a javaslatát támogató országok minősített többséggel szavaznak majd, ami automatikusan zöld utat adna a javaslatnak. Az uniós végrehajtó testület pénteken kezdi meg a vizsgálati eljárást egy első szavazással, hogy ellenőrizze, van-e minősített többség a javasolt jogszabály mellett vagy ellen.

Abban az esetben, ha nem lesz minősített többség sem az elfogadás mellett, sem ellene, a bizottságban történő szavazás után 2-6 hét között összehívják a fellebbviteli testületet. Ez a - diplomáciai források szerint jelenleg meglehetősen valószínűnek tűnő - lépés november közepe körül lenne várható. Az állandó bizottsághoz hasonlóan a fellebbviteli testület is minősített többséggel dolgozik. Fontos azonban, hogy ha ebben a további szakaszban még mindig nincs minősített többség sem mellette, sem ellene, akkor a Bizottság egyedül dönthet a kérdésben. Ilyenkor csak a minősített többség elég a blokkoláshoz - magyarázta egy magas rangú uniós tisztviselő.

Ez lényegében azt jelenti, hogy glifozát engedélyének megújítását csak akkor nem hagyják jóvá, ha a tagállamok minősített többsége aktívan a javaslat ellen szavaz. Az országok dönthetnek úgy is, hogy tartózkodnak, ami azt jelenti, hogy szavazatukat ellenszavazatként számolják be annak ellenőrzésekor, hogy elegendő "igen" szükséges-e az elfogadáshoz, de nem járulnak hozzá a javaslat elleni minősített többség kialakításához sem.

Mi történik, ha nem lesz meg a többség?

Bár az Európai Bizottság szándéka az, hogy a folyamatot december 15-e előtt - azaz a jelenlegi jóváhagyás lejárta előtt - lezárja, az uniós tisztviselő kifejtette, hogy ha a folyamat addig nem zárul le, a Bizottság automatikusan ideiglenesen meghosszabbítja a jelenlegi megállapodást, ahogyan azt már egyszer megtette. Egyes források szerint a Bizottság most megpróbálja frissíteni a javaslatot, hogy az nagyobb eséllyel menjen át, és az is felmerült, hogy az uniós végrehajtó testület akár egy új javaslatot is előterjeszthet - igaz, viszonylag kisebb változtatásokkal. Ha ez így lesz, akkor ez megváltoztathatja egyes országok szavazási módját.

Vannak, akik a várakozások szerint igennel fognak szavazni

Az "igen, permetezzünk!" táborban Portugália az első. Az Euractiv forrásai szerint ez az ország határozottan támogatja a glifozát használatának kiterjesztését, figyelembe véve a tudományos tanácsokat, és ezért támogatni fogja a Bizottság javaslatát. A portál által megkeresett diplomáciai források azt mondták, hogy Spanyolország nem kötelezi el magát az álláspontja mellett, mivel jelenleg az EU soros elnökségét tölti be - a Bizottság azonban a "komitológiai" üléseken elnököl, és az EU elnökségének nincs szerepe. Az ország mezőgazdasági miniszterének, Luis Planasnak az európai parlamenti képviselők előtt nemrégiben tett megjegyzései arra utalnak, hogy Spanyolország a javaslatának támogatása felé hajlik.

Eleonora Evi zöld képviselő (és korábbi EP-képviselő) parlamenti kérdésére válaszolva az olasz kormány közölte, hogy képviselője várhatóan a glifozát megújítása mellett szavaz, amennyiben a gyomirtószer betakarítás előtti szárítószerként való használata nem lesz engedélyezett, és a hatóanyagot csak "a vetés előtti szakaszban lehet majd használni".

Az eddigi információk alapján a görög mezőgazdasági minisztérium szakértői pozitívan látják a glifozát megújítását. Az Euractivnak nyilatkozó forrás kifejtette, hogy a minisztérium hatékony elektronikus rendszert vezetett be a forgalomban lévő mennyiségek ellenőrzésére, amit az EU végrehajtó szerve is dicsért. Ugyanez a forrás megjegyezte, hogy ez nem zárja ki a politikai beavatkozást az ügyben, de ragaszkodott ahhoz, hogy legalábbis szakértői szinten támogatják a glifozát megújítását.

Eközben Szlovákia, Románia, Magyarország, Dánia és Csehország is jelezte, hogy támogatja a javaslatot. Van néhány bizonytalan "igen" szavazat is, például Szlovénia, amely a források szerint általában véve támogatja a javaslatot, de a biológiai sokféleséggel kapcsolatban aggályokat fogalmazott meg. Közben Bulgária azt mondta, hogy megvárja, mit hoz a Bizottság frissített tervezete. Az ország eddig az újbóli jóváhagyás mellett foglalt állást, és valószínűleg kitart ezen álláspontja mellett. Lengyelország hasonlóképpen még nem kötelezte el magát álláspontja mellett, bár a források szerint az ország a jelentés mellett hajlik.

Mások semmiképp sem fogják megszavazni a glifozát újbóli engedélyezését

Azt már tudni lehet, hogy Ausztria a glifozát engedélyének megújítására vonatkozó európai bizottsági javaslat ellen fog szavazni - erősítette meg szeptember 25-én az ország mezőgazdasági minisztériuma. Amint azt a minisztérium szóvivője az Euractivnak megerősítette, az osztrák kormánynak a nemzeti parlament EU-ügyi bizottságának 2017-es döntése alapján törvényileg kötelessége a glifozát bármilyen megújított európai szintű engedélyezése ellen szavazni.

Diplomáciai források szerint a luxemburgi mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy a kormány szándéka az ellenállás. Mivel azonban Luxemburgban október 8-án országos választásokat tartanak, a helyzet "nem feltétlenül lesz ugyanaz". Van még néhány bizonytalan nem szavazó, köztük Horvátország. A portál információi szerint szerint az ország álláspontja "még nem világos", mivel a tárgyalások még folynak, de "valószínű", hogy ellene fognak szavazni.

Megint mások tartózkodni fognak

A kormánykoalíció kettészakadása miatt Németország valószínűleg tartózkodni fog. Míg Cem Özdemir német zöld mezőgazdasági miniszter világossá tette, hogy határozottan ellenzi a glifozát újbóli jóváhagyását, a koalíció liberálisai ezzel ellentétes álláspontot képviselnek. És bár a mezőgazdaság a PAFF-bizottsági szavazásért felelős minisztérium, bármelyik másik minisztérium megvétózhatja Özdemir álláspontját az ügyben - egy forrás szerint a liberális vezetésű közlekedési minisztérium pontosan ezt tette. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Berlinnek tartózkodnia kell a szavazáson.

Amint azt Piet Adema holland mezőgazdasági miniszter október 10-én megerősítette, Hollandia szintén tartózkodni fog. Egy diplomáciai forrás megerősítette az Euractivnak, hogy a döntés annak a következménye, hogy jelenleg ügyvezető kormány irányítja az országot. Egy diplomáciai forrás szerint Írország "alaposan megfontolja a javaslatot", de nem foglalt állást a kérdésben. A forrás hozzátette, hogy az ország véglegesíteni fogja álláspontját, "nagy figyelmet fordítva a tagállamok által kifejtett nézetekre, és figyelembe véve az EFSA és az Európai Vegyianyag-ügynökség által benyújtott átfogó tudományos véleményeket és következtetéseket".

Nem mindenki terítette még ki a lapjait

Nemsokára kezdődnek a megbeszélések, de még mindig van sok olyan ország, például Svédország, akik nem fedték fel a lapjaikat. A svédek a javaslat előadóiként valószínűleg a javaslat mellett fognak szavazni. Az ország azonban legutóbb a 15 éves maximális időtartamra vonatkozó megújítás ellen volt, de lehet, hogy inkább a 10 éves időtartamot támogatja. Hasonlóképpen nem ismert még Ciprus, Észtország, Málta, Lettország és Litvánia álláspontja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29