Meglepő fordulat: több lesz az ukrán gabona idén, mint amit vártak

Meglepő fordulat: több lesz az ukrán gabona idén, mint amit vártak

MTI
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szervezet azzal számol, hogy az idei gabonatermés 53,4 millió tonna lesz, elmarad az általa eddig becsült 54,2 millió tonnától. A tavalyi termés 53 millió tonna, két évvel korábban 80 millió tonna körüli volt. Az APK-Inform az idén betakarítható búza becsült mennyiségén nem változtatott, továbbra is 21,5 millió tonnával számol, ugyanakkor a kukoricatermés várhatóan 24,8 millió tonna lesz, kevesebb az eddig várt 25,6 millió tonnánál. Árpából nagyjából a tavalyival azonos mennyiség, 5,7 millió tonna terem. Az APK-Inform előrejelzése szerint Ukrajna 34,7 millió tonna gabonát exportál a 2024 június végéig tartó szezonban, ebből például 13 millió lesz a búza és 19 millió a kukorica.

Az Agrárminisztérium a napokban tette közzé a becslését, amelyet a Nemzetközi Gabonatanácstól és az Európai Bizottságtól származó adatok alapján alkotott. Ez alapján 2023-ban csökkenő ukrán terméseredményekkel és a 2023/24-es gazdasági évre csökkenő exportteljesítménnyel lehet számolni. A számítások szerint az ukrán gabona- és olajnövény-ágazat veszteségei 2023-ban meghaladhatják a 3,2 milliárd dollárt a magas logisztikai költségek, valamint az üzemanyag- és műtrágyaárak emelkedése miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?