Készülhetnek a gazdák? Jönnek a drasztikus növényvédőszer-csökkentések?

Készülhetnek a gazdák? Jönnek a drasztikus növényvédőszer-csökkentések?

agrarszektor.hu
Az Európai Parlamentnek nem sikerült érdemi döntést hoznia a fenntartható peszticid használatról, és ebben az ügyben idén már nem is fog döntés születni - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián. A glifozát engedélyét azonban újabb 10 évre meghosszabbítják az Európai Unióban, bár lehet, egyes tagállamok saját hatáskörükben be fogják azt tiltani. A szakértők szerint a jövő növénytermesztéséhez elengedhetetlen az integrált növényvédelem, ám ennek a hagyományos növényvédő-szerek is a részét képzik. A kerekasztal-beszélgetésen szó esett az új termékek kifejlesztésének követelményeiről, a hamisításról és az illegális növényvédő szerek forgalmazásáról, valamint a jelenlegi pocokhelyzetről, és annak lehetséges megoldásáról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Görög Róbert, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián elmondta, hogy a nagy növényvédőszer-gyártók az uniós jogszabályok és stratégiák alapján még 2020-ban önkéntes kötelezettségvállalásokat tettek, amelyekre 2030-as határidőt szabtak maguknak. Mindezeket a célokat a CropLife Europe fogalmazta meg, amely a gyártók közös érdekképviseleti szervezeteként működik az Európában , és 23 vállalat, valamin 32 nemzeti szövetség a tagja. A szakember beszélt arról is, hogy a növényvédelem területén a legfontosabb kihívásokat jelenleg a hatóanyagok kivonása, az Európai Zöld Megállapodás, a biodiverzitás stratégia, a Termőföldtől az asztalig stratégia, a Közös Agrárpolitika AKG tekintetében megállapított negatív listája, a fenntartható peszticid használatról szóló rendelettervezet (SUR), a az Unió kémiai biztonsági stratégiája (CSS) és a zöld szervezetek által az érzelmekre alapozott kampányok jelentik. Görög Róbert elmondta, hogy a fenntartható peszticid használatról szóló rendelettervezet szavazása eredménytelenül zárult le az Európai Parlamentben, a javaslat elfogadásához nem lett meg a szükséges többség. A szakember beszélt arról is, hogy a jövő mezőgazdaságában egymás mellett léteznek majd a biopeszticidek, a digitalizáció és a precíziós megoldások, a biotechnológia és a hagyományos növényvédő szerek.

A megoldás azonban csak az integrált növényvédelem lehet

- emelte ki Görög Róbert.

Görög Róbert
Görög Róbert

Mi a várható a fenntartható növényvédőszer-használatról szóló uniós szabályozás terén?

Gábriel Géza, az Agrárminisztérium főosztályvezető-helyettese szerint egyelőre még nem lehet tudni, mit hoz a jövő. A szakember szerint az ügyben jelenleg tökéletes patthelyzet van: az Európai Parlament november végén nem szavazta meg a tervezetet, de el se utasította, azonban addig, amíg az EP nem foglal állást, addig semmit se lehet vele kezdeni. Gábriel Géza beszélt arról is, hogy a fenntartható peszticid használatról szóló tervezetet valójában a zöldek szavazták le, mert a módosító javaslatok által felhígult változatot már nem tudták elfogadni. A főosztályvezető-helyettes kifejtette, hogy az Európai Parlamentben az ilyen jellegű szavazásokon vannak olyan nagyobb tagállamok, akik kevesen is tudnak a döntést blokkoló kisebbséget alkotni.

Ezek a nagyok szigorúbb, ambiciózusabb szabályozást szeretnének, mindenképpen kikényszeríthető jogállami célokkal, bizonyos területeken teljes növényvédőszer-tilalommal. Mások azonban azt szeretnék, ha az egy hektárra jutó növényvédőszer-felhasználást vennék figyelembe a szabályozás során, ha csökkentésről kell dönteni. Akik - és Magyarország is ide tartozik - ezt szeretnék, ott a felhasználás az uniós átlag alatt van

- mondta el Gábriel Géza.

Gábriel Géza
Gábriel Géza

A szakember elmondta, hogy a spanyol elnökség ambiciózus volt, de azóta letettek arról, hogy bármi változást érjenek el. Gábriel Géza szerint idén már nem fog döntés születni ezen a téren, jövőre meg jönnek az európai parlamenti választások, ami ugyancsak jelentős változásokkal járhat az EU-ban.

Az elmúlt három évben óriási volt a bizonytalanság a növénytermesztésben, és egyáltalán nem lett könnyebb a termelők helyzete. Erről már Majoros Máté, az Aranyszarvas Zrt. vezérigazgatója beszélt, aki kifejtette, hogy a gazdák helyzetét alapvetően befolyásolja, hogy fontos, a tevékenységüket és működésüket érintő kérdésekben csak részinformációkkal rendelkeznek. Amíg nincsenek pontos információk, addig a termelők megpróbálnak túlélni és betartani minden szabályt - mondta a szakember. Vajda Beáta, a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletágának marketing vezetője is elismerte, hogy jelenleg nehéz az új rendelkezéseknek eleget tenni. Ráadásul lehet, úgy fogják az előírásokban szereplő számokat teljesíteni, hogy a tényleges rendeletet meg se alkotják. A szakember hangsúlyozta, hogy az ágazatban egyre fontosabb az okszerű növényvédőszer-használat, amihez az is kell, hogy a termelők partnerek legyenek.

Minden cégnek érdeke a fenntarthatóság. Azonban ezekre az előírásokra az innováció lehet a válasz, az viszont idő- és forrásigényes. A rendelettervezet elutasítása azonban lehetőségeket is rejt magában: most elindulhat egy diskurzus és teret nyerhet a fenntarthatósági szemlélet

- mondta Vajda Beáta.

Vajda Beáta
Vajda Beáta

Gábriel Géza hozzátette, hogy a rendelettervezet kapcsán az Európai Bizottság is elismerte egy hatástanulmányban, hogy egyelőre nincsenek alternatívák a kémiai növényvédő szerekre. Márpedig ezek kifejlesztése, piacra dobása, felhasználók kezébe adása nélkül nem lehet hatóanyagokat és szereket csak úgy betiltani. A szakértő rámutatott, hogy az integrált növényvédelemnek része a kémiai növényvédelem is: amíg nincsenek biztonságos alternatívák, addig kellenek a növényvédő szerek.

Milyen irányba haladnak a fejlesztések?

Vajda Beáta szerint az integrált növényvédelemnek három pillére van: az innováció, a növénynemesítés és a biológiai megoldások. A szakember beszélt arról is, hogy a klímaváltozás következtében az időfaktor komoly tényezővé lépett elő, és az aktuális trendeket követve minden cég elkezdett biológiai megoldásokon dolgozni. Vajda Beáta szerint a növénytermesztési ágazat szempontjából kulcsfontosságú, hogy klasszikus hatóanyagok megmaradjanak, vagy legyen alternatívájuk. A szakember továbbá a költségek optimalizálását emelte ki, hogy kevesebb növényvédő szer menjen ki egy hektárra. Majoros Máté rámutatott, hogy napjainkra elmúlt a kiszámítható inputanyag- és terményárak kora, a gazdasági környezet számos tényezőnek van kitéve, és nem mindegyiken tudnak változtatni. Az Aranyszarvas Zrt. vezérigazgatója beszélt arról is, hogy fokozatosan érkeznek az ágazatba a precíziós megoldások, amelyekkel pontosabban, precízebben, és kevesebb inputanyagot felhasználva lehet termelni.

Elő kell venni a szaktudást, számolgatni kell, használni kell a biológiai és technológiai/robotikai elemeket, amik vannak. Ha nem használjuk a termelést költséghatékonyabbá tevő megoldásokat, akkor magunkra vessünk

- mondta Majoros Máté.

Majoros Máté
Majoros Máté

A szakember beszélt arról is, hogy a szükséghelyzeti engedélyezések mutatják, melyek az ágazaton belüli legégetőbb problémák. Majoros Máté felhívta a figyelmet a kiskultúrás termelés problémájára: hogy vannak olyan kisebb kultúrák, ahol technológiai hiányosságok alakultak ki, hiszen egy egy adott növényvédelmi problémára nincs engedélyezett növényvédőszer. Most indulnak az új támogatási ciklusban a KAP zöld céljai, lehet, meg kellene várni ezek eredményét - tette hozzá a szakember.

Hogyan lehet fellépni a hamis és illegális termékek ellen?

Majoros Máté szerint a termelők keresik a jó ár-érték arányt, és sokan vannak, akik megpróbálnak „okosba” működni. A hamisítás és az illegális termékek kapcsán a szakértő szerint a nem EU-s teremékeknél komoly kockázat. De még ha valóban azt a szert is veszi a termelő illegálisan, amit akart, akkor sem tudhatja, hogy azt biztonságosan és rendesen tárolták-e. Majoros Máté ugyanakkor úgy látta, hogy ha a termelők olyan rendszerben tudnak termelni, ahol lehet előre látni és tervezni, akkor vissza fog szorulni az illegális növényvédő szerek. Gábriel Géza szerint bűn mindig lesz, ez ellen pedig csak a hamisítás és az illegális forgalmazás elleni kemény fellépés hozhat eredményeket.

Jelentős áremelkedések voltak a növényvédő szereknél is

Vajda Beáta elmondta, hogy az áremelések nem kerülték el a növényvédő szereket sem. Ehhez az olyan külső körülmények is hozzájárultak, mint a pandémia, az orosz-ukrán háború és az energiaárak emelkedése. Amire sokan nem gondolnak, hogy a kutatás-fejlesztés is nagyon drága – mondta a szakember, aki szerint az elkövetkező időszakban tudatos tervezés és fegyelem kell a termelői oldalról ahhoz, hogy túléljék ezeket a nehéz időket. Majoros Máté rámutatott, hogy a növényvédőszer-gyártók csináltak csomagokat, de ha a termelők ezek elemeit egyesével olcsóbban be tudták szerezni, akkor megtették. A termelők mindig az olcsóbb megoldásokat fogják választani - vélte a gazdálkodó.

Mit lehetne csinálni, hogy 3-4 évente ne legyen pocokhelyzet?

Gábriel Géza szerint a pockok felszaporodása ellen elsősorban kemény hidegek kellenének, nedves telek, sok csapadékkal. A szakember azt is elmondta, hogy egyre kevesebb a rágcsálók ellen felhasználható szer, és ha nem lesznek biztonságos és rendelkezésre álló hatóanyagok, ezek hiányában csak az időjárás kezelheti ezeket a helyzeteket. Majoros Máté azt tapasztalta, hogy a pocok gradáció természetes folyamat része, de a mostani felszaporodás több szerencsétlen körülményből kifolyólag alakult ki. A szakember szerint a kártevő természetes ellenségeinek megfelelő élőhelyekre lenne szükség a mezőgazdasági hasznosítású területek mentén, erdősávok telepítésére és egyéb, a ragadozókat támogató intézkedések meghozatalára.

Újabb 10 évet kapott a glifozát

Vajda Beáta szerint üdvözölendő a glifozát uniós használatának valószinűsíthető újbóli megújítása. Mint mondta, egy nagyon átpolitizált folyamat végén egy tudományos döntés születhetett. A készítményeket most a tagállamok újraengedélyeztetési eljárásnak fogják alávetni. Lesznek országok, ahol szigorítják majd a felhasználást, máshol teljesen betiltják majd a glifozát tartalmú szereket. A szakember szerint Magyarországon megmaradnak a készítmények, csak minimális változások várhatóak az engedély okiratokban, valószínűleg a dózisok lesznek maximalizálva.

A Portfolio Agrárszektor 2023 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Fotók: Portfolio

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?