Leállította termelését a marosvásárhelyi műtrágyagyár

Leállította termelését a marosvásárhelyi műtrágyagyár

agrarszektor.hu
Felfüggesztette a műtrágyagyártást a marosvásárhelyi Azomureş. A cég egy előző leállást követően októberben újraindította a termelést, ám azóta a földgázköltségek csaknem 40 százalékkel megemelkedtek, amely komoly nehézségeket okoz a cégnek. A vállalat tájékoztatása szerint emellett a versenyellenes gyakorlatok és a stratégiai támogatás hiánya Romániában áll a döntésük hátterében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Marosvásárhelyen található Azomureş felfüggesztette a műtrágyagyártást, az "infláció, a versenyellenes gyakorlatok és a bevételekre vonatkozó jövőbeni 1%-os adó" miatt. Josh Zacharias, a cég vezérigazgató elmondta, a termelés leállását egy sor politika és hatósági intézkedés hiánya okozta, amelyek mind nagyon negatívan érintik a helyi ipart - írja a zf.ro.

Az Azomureş közleménye szerint Romániában az ipart és a mezőgazdaságot érő negatív hatások komoly aggodalomra adnak okot a hosszú távú kilátásokat illetően, ezért a cég a helyi műtrágyaipar támogatását kéri a hatóságoktól. A vállalat egy előző leállást követően októberben indította újra a termelést, ám azóta a földgázköltségek csaknem 40 százalékkel megemelkedtek, amely komoly nehézségeket okoz a cégnek. A régió nagy gázkészletei ellenére az európai gázpiac továbbra is lényegesen drágább (majdnem 5-10-szer magasabb), mint a világ más iparosodott részein.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?