Őrület, ami a holland piacokon zajlik: ennyiért árulják most a sárgarépát

Őrület, ami a holland piacokon zajlik: ennyiért árulják most a sárgarépát

agrarszektor.hu
A kisebb termés és az egyre növekvő igények miatt kivárnak, az árak emelkedésére játszanak a fontos piaci szereplők. A hírek szerint ráadásul Belgiumban és Németországban is hasonló problémákkal küzdenek a termelők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandiában a mértékadónak számító “B” osztályú sárgarépa ára az Emmeloord nagybani piacon 22-25 euró/100 kg között alakul a héten, ami 3-4 eurós, vagyis 15-20%-os emelkedés az előző héthez képest. Az áremelkedés a korlátozott kínálat következménye egy olyan piacon, ahol már most is igen erős a kereslet a termék iránt - írta meg a FruitVeB. A nehéz időjárási körülmények ellenére a betakarításban sikerült nagyot előre lépni: a sárgarépa 95%-ának felszedésével már végeztek, csak Groningen környékén vannak nagyobb betakarítatlan területek, illetve Hollandia déli és dél-nyugati részén vannak olyan polderek, ahol az áradások miatt igen nehéz, vagy csaknem lehetetlen lesz elvégezni a munkálatokat.

Lassan világossá válik mindenki számára, hogy az idei hozamok bizony elmaradnak majd a sokéves átlagtól, és mivel az országos termőterület gyakorlatilag változatlan, idén a tavalyinál kisebb volumenre kell számítani. Ennek az egyik következménye, hogy a hűtőtárolók nem fognak megtelni, a másik pedig, hogy a magasabb árak reményében most mindenki kivár. Ezt a piaci magatartást csak tovább erősíti az az információ, hogy Belgiumban és Németországban is a hollandiaihoz hasonló problémákkal küzdenek a termelők, ráadásul Lengyelországban máris jelentős áremelkedés történt, mert a korai fagy is elvitte a termés egy részét. Közben Kelet-Európából egyre jelentősebb a kereslet. A Groenten&Fruit elemzői szerint az előbb felsorolt tényezőket figyelembe véve további áremelkedésre kell számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?