Velük kéne versenyeznünk: íme a világ legtermékenyebb agrárterületei

Velük kéne versenyeznünk: íme a világ legtermékenyebb agrárterületei

agrarszektor.hu
Mindössze egyetlen, az Európai Unióban található mezőgazdasági termőterület fért fel a legtermékenyebb régiók tizenötös listájára a Yahoo Finance összeállításában. Az alapvetően mennyiségi kibocsátásra fókuszáló toplista szerint az amerikai kontinens, Ázsia több országa és Ausztrália is százmillió tonnákban mérhető terménnyel jelenik meg a piacon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ legtermékenyebb mezőgazdasági földjeit a talajminőség, a vízellátottság és az éghajlat mezőgazdasági művelésre való alkalmasságának értékelése alapján választotta ki a portál. Mivel nem áll rendelkezésre részletes információ a mezőgazdasági termelésről ezekben a régiókban, az adott országok éves alapnövény-termelése alapján állították fel a rangsort. A három kulcsfontosságú növény - a rizs, a búza és a kukorica - termelésére vonatkozó adatokat az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetétől (FAO) szerezték be. Az országokat ezután növekvő sorrendben rangsorolták ezen alapvető növények 2021-es össztermelése alapján.

A portál eredményei alapján íme a legfontosabb növénytermesztő területek globálisan:

Riverina, Ausztrália

Alapnövények kumulatív éves termelése: 32,6 millió tonna.

Az ausztráliai Riverina régió arról híres, hogy a világ egyik legjobb mezőgazdasági területe, és olyan kulcsfontosságú növények bőséges termesztéséről híres, mint a búza, a rizs és a kukorica. Az elmúlt években rekordokat döntögető gabonatermés született a régióban. A 2022/23-as gazdasági évben például a búzatermés az USDA jelentése szerint elérte a lenyűgöző 37 millió tonnát. Ami a rizstermesztést illeti, a régióban várhatóan 600-700 ezer tonna rizs lesz a termés az idei betakarítási szezon végére, ami jelentős növekedést jelent az előző évekhez képest.

Préri tartományok, Kanada

Az alapvető növénykultúrák kumulatív éves termelése: 36,2 millió tonna.

A kanadai préritartományok, amelyek Albertát, Saskatchewant és Manitobát foglalják magukban, a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági régiója. A kanadai statisztikai hivatal szerint Saskatchewanban, az elsődleges búzatermelő országban csökkent a búzatermés, ami a termelés 12,6 millió tonnára történő csökkenését eredményezi 2023-ban. Albertában szintén visszaesett a búzatermelés, 9,4 millió tonnára, elsősorban az alacsonyabb hozamok miatt. Ezzel szemben Manitoba búzatermelése viszonylag stabil maradt, 4,7 millió tonna, a megnövekedett betakarított terület ellenére. Összességében Kanada búzatermését mintegy 31,1 millió tonnára becsülték, ami az előző évhez képest csökkenést tükröz, elsősorban a préritermő tartományokat sújtó aszályos körülmények miatt. Ami a kukoricatermelést illeti, az várhatóan 2,7%-kal 14,9 millió tonnára nő 2023-ban.

Középső síkságok, Thaiföld

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 39,9 millió tonna.

A thaiföldi Central Plains régió híres a robusztus mezőgazdasági termeléséről, különösen a rizstermesztés terén. A közelgő 2023/24-es gazdasági évben a régió jelentős növekedésre készül a rizstermelésben, amely az USDA jelentése szerint várhatóan eléri az ötéves csúcsot, 20,4 millió tonnát. Fontos, hogy a rizstermés növekedése várhatóan megerősíti Thaiföld pozícióját a globális rizspiacon. Emellett ugyanebben az időszakban a kukoricatermelés az előrejelzések szerint 4%-kal fog növekedni, ami a kibővített mezőgazdasági területek és a megnövekedett baromfitermék-exportnak köszönhető. Ezzel szemben Thaiföld búzaimportja csökkenhet a lisztgyárak magas készletszintjei miatt. Thaiföld szintén a világ legnagyobb széntermelő országai közé tartozik, évi 13,7 millió tonnás átlagos széntermelésével.

Mekong-delta, Vietnam

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 48,1 millió tonna.

A vietnami Mekong-delta, amely a világ egyik legjelentősebb mezőgazdasági területe, az ország rizstermelésének több mint felét és a rizsexport 90%-át adja. A rizstermékek minőségének és versenyképességének javítása azonban kihívást jelent ebben a régióban. E probléma megoldása érdekében a vietnami Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium projektet indított, amelynek célja a kiváló minőségű rizs fenntartható termesztése a Mekong-deltában 1 millió hektáron. Továbbá az USDA szerint a vietnami gabonakereslet az előrejelzések szerint 3%-kal nő, és a 2023-2024-es gazdasági év végére eléri a 27,7 millió tonnát.

Beauce, Franciaország

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 51,9 millió tonna.

A Franciaországban található Beauce a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági régiója, különösen a gabonafélék, például a búza és a kukorica tekintetében. Franciaország, az Európai Unió vezető búzatermelője és -exportőre, a közelmúltban mezőgazdasági kihívásokkal nézett szembe, elsősorban kedvezőtlen időjárási viszonyokkal, amelyek némileg csökkentették a terméshozamokat. A 2022-23-as gazdasági évben például Franciaország búzatermelése megközelítőleg 33,7 millió tonnát ért el, ami az előző évhez képest szerény 5%-os csökkenést jelez. Mindazonáltal Franciaország mezőgazdasági tája, beleértve Beauce-t is, továbbra is erős és változatos, és a földterületek jelentős része mezőgazdasági művelés alatt áll. Franciaország emellett a kukoricatermesztők között a legjelentősebbek közé tartozik, köszönhetően a hatékony gabonatermesztési stratégiáknak és a kedvező éghajlatnak, ami erős termelési számokat eredményezett ebben az ágazatban.

Pandzsáb régió, Pakisztán

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 52,8 millió tonna.

A pakisztáni Pandzsáb régió a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági régiója, amely különösen olyan alapvető növények termesztéséről híres, mint a búza, a rizs és a kukorica. Punjab a pakisztáni búzatermés mintegy 77%-át adja, ami kiemeli a nemzeti búzaellátásban betöltött központi szerepét.

Továbbá a pakisztáni rizstermelés várhatóan jelentős növekedést fog megélni. A 2023-24-es időszakban az előrejelzések szerint 63%-os növekedés várható az előző évhez képest, a termelés pedig eléri a 9 millió tonnát, ami a második legnagyobb termést jelentené az eddigi rekordok között. A rizstermelés ilyen mértékű növekedése várhatóan a pakisztáni rizsexportot is támogatni fogja, amely 5 millió tonnát érhet el, ami 40%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Pandzsáb a kukoricatermesztésben is meghatározó szerepet tölt be Pakisztánon belül, az ország teljes kukoricatermelésének mintegy 85%-át adja. Figyelemre méltó, hogy az átlagos éves gáztermelés 30,66 milliárd köbméter.

Gangesz-Brahmaputra-Meghna deltája, Banglades

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 62,1 millió tonna.

A bangladesi Gangesz-Brahmaputra-Meghna-delta a lenyűgöző mezőgazdasági termeléséről ismert, különösen a rizs- és kukoricatermesztés terén. A FAO előrejelzése szerint a régió 2023-ban történelmi csúcsot ér el a rizstermelésben, elérve az 58,5 millió tonnát. Ehhez jelentősen hozzájárul az "Aman" és a "Boro" rizs, amely az éves termelés 35%-át, illetve 55%-át teszi ki. Különösen a "Boro" rizsültetvény érte el a rekordszintet a megnövelt termőterületeknek és a magas hozamoknak köszönhetően. A bangladesi kukoricatermelés 2023-ban várhatóan szintén új csúcsot ér el, 4,7 millió tonnát, ami a kiterjedt vetéseknek és a kedvező időjárási körülményeknek köszönhető. A búzatermelés azonban az előrejelzések szerint az átlag körül marad, körülbelül 1,1 millió tonna lesz.

Csernozjom (Feketeföld), Ukrajna

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 74 millió tonna.

Az ukrajnai Csernozjom régiót, amely rendkívül termékeny fekete talajáról híres, gyakran "Európa éléskamrájának" nevezik. Ennek következtében Ukrajna a világ egyik vezető gabonaexportőrévé vált. Az Oroszországgal fennálló konfliktus azonban káros hatással van Ukrajna mezőgazdasági ágazatára, beleértve a csernozjomi régiót is. A háború különösen a keleti régiókat érintette, megzavarva a gazdák termesztési és exportképességét, ami mind a mezőgazdasági termelés, mind az export jelentős csökkenéséhez vezetett. A kukorica- és búzakivitel például a 2021/22-es gazdasági évben jelentős visszaesésnek volt tanúja, a konfliktus előtti előrejelzésekhez képest mintegy 20%-kal zuhant.

2023-ban az ország teljes gabonatermelése, amely magában foglalja az őszi és tavaszi vetésű növényeket is, az előrejelzések szerint mintegy 47,8 millió tonna lesz, ami 12%-os csökkenést jelent az előző évi termeléshez képest. A 2023-as téli gabonatermést, amely elsősorban búzából áll, a kormány ellenőrzése alatt álló területeken mintegy 18,5 millió tonnára becsülték, ami némileg alacsonyabb az előző évi termésnél, amelyet a háború befolyásolt.

Jáva-sziget, Indonézia

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 74,4 millió tonna.

Jáva-sziget, Indonézia egyik legfontosabb mezőgazdasági régiója, amely jelentős rizs- és kukoricatermeléséről híres. Az elmúlt években azonban olyan kihívások jelentek meg, amelyek befolyásolták a termésmennyiséget. A 2023-as vegetációs időszakban Jáván a rizs termelése visszaesett, elsősorban az elégtelen csapadék és az általános szárazság miatt csökkent ültetési tevékenység miatt. Ennek következtében a rizstermelés várhatóan körülbelül 53,3 millió tonna lesz, ami elmarad az ötéves átlagtól. Ezzel szemben a kukoricatermelés Jáván 2023-ban viszonylag stabil maradt, a becslések szerint mintegy 21,5 millió tonna. Indonézia a világ fő növényolajtermelő országainak élén is áll, 42,29 millió tonnás átlagos éves olajtermeléssel.

Pampas, Argentína

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 79 millió tonna.

Argentína Pampas régiója döntő szerepet játszik a mezőgazdaságban, különösen az olyan alapvető növények termesztésében, mint a búza, a kukorica és a szója. A 2023/24-es szezonra az volt a várakozás, hogy az argentin búzatermelés, beleértve a Pampas területét is, 14,5 millió tonnára csökken, ami 2 millió tonnával alacsonyabb az USDA eredeti előrejelzésénél. Ez a csökkenés elsősorban az egész régióban elterjedt száraz időjárás miatt következett be. A kukoricatermelés Argentínában szintén 53 millió tonnára, a korábbi előrejelzéseknél kisebbre csökkent, ami az ugyanilyen száraz körülményeknek és egyes földek szójatermesztésre való átállításának tudható be. Emellett a kukorica exportra vonatkozó előrejelzést 38 millió tonnára módosították, ami 3 millió tonnával alacsonyabb az USDA becslésénél.

Csernozjomi régió, Oroszország

Alapnövények kumulatív éves termelése: 92,3 millió tonna

Oroszország mezőgazdasági ágazata, különösen az olyan alapvető növények termesztése, mint a búza, a kukorica és a rizs, jelentős termelékenységet mutat. A 2023/24-es gazdasági évben Oroszország várhatóan mintegy 90 millió tonna búzát termel majd. A kukoricatermesztés emelkedik, az USDA jelentése szerint ugyanerre az időszakra mintegy 17 millió tonnára becsülik a termelést, ami növekedést jelent az előző évekhez képest. Bár a búza és a kukorica termeléséhez képest kisebb léptékű, a rizstermelés továbbra is létfontosságú eleme az orosz mezőgazdaságnak, a 2023/24-es évre vonatkozó előrejelzés szerint mintegy 715 ezer tonna.

Brazíliai Felföld, Brazília

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 108 millió tonna.

A brazil felföldön, Brazília jelentős mezőgazdasági régiójában figyelemre méltó sikereket értek el az olyan alapvető növények termesztésében, mint a búza, a rizs és a kukorica. Az előrejelzések szerint a 2023-24-es gazdasági évben Brazília minden idők legnagyobb búza- és kukoricatermését fogja elérni. A kukoricatermelés várhatóan eléri a 133 millió tonnát, ami 6%-os növekedést jelent az előző évi 125 millió tonnához képest.

Az USDA megjegyzi, hogy a búzatermelés is várhatóan nőni fog az országban, a 2023-24-es évre 11 millió tonnás terméshozamot prognosztizálnak, ami az előző évi 10,6 millió tonnás betakarításhoz képest növekedést jelent. Ezzel szemben Brazíliában a rizstermelés csökken, elsősorban a csökkentett vetésterületek és a Rio Grande do Sul államban, az ország elsődleges rizstermelő államában uralkodó szárazság miatt. A 2023-24-es évre várható rizstermelés körülbelül 10,13 millió tonna, ami csökkenést jelent az előző évi 10,3 millió tonnához képest.

Indo-Gangeszi síkság, India

Az alapvető növénykultúrák kumulatív éves termelése: 336 millió tonna.

Az Indo-Gangeszi síkság Indiában döntő szerepet játszik a legfontosabb alapélelmiszerek, például a búza, a rizs és a kukorica termesztésében. Az USDA szerint a 2022/2023-as gazdasági évben a rizstermés lenyűgöző volt, összesen mintegy 125 millió tonna. Ez a termelésnövekedés elsősorban a késői évszak esőzéseinek volt köszönhető, amelyek javították a növekedést a korábban nedvességhiányos területeken. A búza terméshozama szintén enyhe növekedést mutatott, mintegy 100 millió tonnát elérve, köszönhetően a kedvező időjárási körülményeknek és a megfelelő talajnedvességnek. Ezzel szemben a kukoricatermelés enyhén csökkent, összesen 31 millió tonnára.

A 2023/2024-es gazdasági évben a búzatermelés várhatóan 108 millió tonnára emelkedik Indiában, 31,9 millió hektárnyi területen, a kedvező termesztési körülményeknek és a kiterjedt vetésnek köszönhetően. A rizstermelés az előrejelzések szerint szintén emelkedik, és eléri a 127 millió tonnát, amit az erős piaci hozamok és a robusztus exportkereslet támogat.

Central Valley és Középnyugat, USA

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 437 millió tonna.

Az USA középső völgye és középnyugati régiója 2023-ban termékeny mezőgazdasági év elé néz, különösen az olyan alapvető növények termesztése terén, mint a búza, a rizs és a kukorica. Az USDA a kukoricatermesztés növekedését prognosztizálja, becslései szerint mintegy 91 millió hektárnyi területet fognak bevetni. A szójabab termelése is várhatóan mintegy 4,5 milliárd bushelre emelkedik, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest, elsősorban a jobb hozamoknak köszönhetően. A búzatermelés az előrejelzések szerint erőteljes növekedést mutat, az előrejelzés szerint 1,887 millió bushel lesz. Továbbá a rizstermelés is fellendülőben van, várhatóan 15%-kal nő 2022-től, és eléri a 185 millió mázsát.

Észak-kínai síkság és a lösz-fennsík, Kína

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 624 millió tonna.

A 2022/23-as mezőgazdasági évben Kína rizstermelése megközelítőleg 145,9 millió tonna volt, ami mind az előző évhez, mind az ötéves átlaghoz képest csekély, 2%-os csökkenést tükröz. A csökkenés egyik fő tényezője a vártnál kisebb rizstermesztési terület volt, amely körülbelül 29,5 millió hektárt foglalt magában, ami hektáronként 7,08 tonnás átlagtermést eredményezett.

Ezzel szemben ugyanebben az időszakban Kínában a kukoricatermelés jelentős növekedést mutatott, és megközelítőleg 277,2 millió tonnával minden idők legmagasabb szintjét érte el. Ez 2%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és 6%-os növekedést az ötéves átlaghoz képest. A hektáronkénti 6,44 tonnás rekordtermés a kedvező mezőgazdasági körülményeknek és a politikai változásoknak tulajdonítható, amelyek ösztönözték a változatos vetésforgót és különleges ösztönzőket biztosítottak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?