Riasztó jóslat érkezett: brutális, ami a mezőgazdaságra várhat 2024-ben

Riasztó jóslat érkezett: brutális, ami a mezőgazdaságra várhat 2024-ben

agrarszektor.hu
Az elmúlt évek magas élelmiszerárai világszerte arra ösztönözték a gazdálkodókat, hogy több gabonafélét és olajos magot ültessenek. A fogyasztóknak 2024-ben azonban szűkülő ellátással kell számolniuk az El Nino okozta kedvezőtlen időjárás, az exportkorlátozások és a magasabb bioüzemanyag-előírások miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A búza , a kukorica és a szójabab globális ára - több évnyi erős emelkedés után - 2023-ban veszteségek felé tart a fekete-tengeri szállítási problémák enyhülése és a globális recessziótól való félelem miatt, bár az árak továbbra is érzékenyek maradnak a kínálati sokkokra és az újévi élelmiszer-inflációra, mondták elemzők és kereskedők. Ole Houe, a sydneyi IKON Commodities mezőgazdasági brókercég tanácsadói igazgatója szerint a gabonafélék ellátási képe 2023-ban minden bizonnyal javulni fog, mivel néhány kulcsfontosságú helyen, amelyek számítanak, nagyobb termés lesz - írta meg a Reuters. A szakember ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a világ még nem jutott túl igazán a nehezén.

Legalább április-májusig El Nino időjárást jósolnak nekünk, Brazília szinte biztosan kevesebb kukoricát fog termelni, Kína pedig meglepi a piacot azzal, hogy nagyobb mennyiségű búzát és kukoricát vásárol a nemzetközi piacról

- emelte ki Ole Houe.

Az El Nino komoly hatással lehet a globális élelmiszer-termelésre

Az El Nino időjárási jelenség, amely idén Ázsia nagyobb területein is szárazságot hozott, az előrejelzések szerint 2024 első felében is folytatódni fog, veszélyeztetve a rizs, búza, pálmaolaj és más mezőgazdasági termékek kínálatát a világ néhány vezető mezőgazdasági exportőrében és importőrében. A kereskedők és a szakértők ezért arra számítanak, hogy 2024 első felében az ázsiai rizstermelés vissza fog esni, mivel a száraz vetési körülmények és a zsugorodó vízkészletek valószínűleg csökkenteni fogják a terméshozamokat.

A világ rizskínálata már idén is szűkült, miután az El Nino visszavágta a termelést, ami arra késztette Indiát, a világ messze legnagyobb exportőrét, hogy korlátozza a szállításokat. Miközben más gabonafélék piacán értékvesztés volt tapasztalható, a rizs ára 2023-ban 15 éve nem látott csúcsra emelkedett, és egyes ázsiai exportközpontokban 40-45%-kal nőttek a jegyzések.

India következő búzatermését is fenyegeti a nedvességhiány, ami arra kényszerítheti a világ második legnagyobb búzafogyasztóját, hogy hat év óta először importra szoruljon. Ennek oka az lehet, hogy az állami raktárak hazai készletei hét éve a legalacsonyabb szintre csökkentek.

Mi várható a déli féltekén?

A világ második számú búzaexportőrének számító Ausztráliában a gazdák áprilisban száraz talajon vethetik el a termést, miután a hónapok óta tartó nagy hőség visszafogta az idei terméshozamokat, és véget vetett a három álomból álló rekordterméssorozatnak. Ez valószínűleg arra készteti majd a vásárlókat, köztük Kínát és Indonéziát, hogy nagyobb mennyiségű búzát kérjenek más észak-amerikai, európai és fekete-tengeri exportőröktől.

A (búza) kínálati helyzet a jelenlegi 2023/24-es termésévben valószínűleg romlik a tavalyi szezonhoz képest. Ennek oka, hogy a fontos termelő országok exportja valószínűleg jelentősen alacsonyabb lesz

- írta közleményében a Commerzbank.

A gabonakínálat szempontjából pozitívum, hogy a dél-amerikai kukorica-, búza- és szójatermelés várhatóan javulni fog 2024-ben, bár Brazíliában a kiszámíthatatlan időjárás némi kétséget hagy maga után. Brazília jövőre rekordközeli mezőgazdasági termelésre számíthat, bár az ország szója- és kukoricatermesztési becslései az elmúlt hetekben csökkentek a száraz időjárás miatt. 

Argentínában a gazdálkodás szívterületén hulló bőséges esőzések valószínűleg fellendítik a szója, a kukorica és a búza termelését a világ egyik legnagyobb gabonaexportőr országában. Az argentin Rosario gabonatőzsde (BCR) szerint a korai vetésű kukorica 95%-a és a szójabab 75%-a "kiváló vagy nagyon jó" körülmények között van, köszönhetően az október vége óta tartó esőzéseknek az ország Pampas régiójában.

A globális pálmaolaj-termelés jövőre is valószínűleg csökkenni fog a száraz El Nino időjárás miatt, ami támogatja az étolaj árát, amely 2023-ban több mint 10%-kal esett vissza. A termelés csökkenése a pálmaolaj-alapú biodízel és étolaj előállítása iránti nagyobb keresletre vonatkozó várakozások közepette következik be.

CoBank, az amerikai mezőgazdasági szektor egyik vezető hitelezője szerint több felfelé irányuló árkockázat látható, mint lefelé irányuló. A szakértők azt is hozzátették, hogy a globális gabona- és olajosmag-készletek történelmi mértékkel mérve szűkösek, az északi féltekén 2015 óta először valószínűleg erős El Nino időjárási mintázat lesz a vegetációs időszakban, a dollárnak folytatnia kell a közelmúltbeli csökkenését, és a globális keresletnek vissza kell térnie a hosszú távú növekedési trendhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?