Őrület, mennyire olcsó a káposzta a lengyel piacokon: évek óta nem volt ilyen

Őrület, mennyire olcsó a káposzta a lengyel piacokon: évek óta nem volt ilyen

agrarszektor.hu
Még mindig túl alacsony a káposzta ára Lengyelországban. Az árak a nagy kereslet ellenére sem emelkednek a nagybani piacokon, mivel még a rosszabb minőségű tételek határozzák meg a szintet. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyelországi fejeskáposzta-termesztők számára a tavalyi év utolsó időszaka nem alakult kedvezően: a frisspiacon gyenge volt a kereslet, nagyon erős volt viszont a nyomás, hogy csökkentsék a zöldség az árát. Sőt, karácsony előtt a nagykereskedőknél 6%-kal mérséklődött is az átlagár, ami azt jelentette, hogy a fejeskáposzta ára a 2015/16-os szezonban mért árszint alá süllyedt - írta meg a FruitVeB. Január elejére azonban az átlagár visszatért a 0,85 PLN/kg (75 Ft/kg) körüli szintre, a nagybani árak a 0,70-1,00 PLN/kg (60-85 Ft/kg) közötti sávban mozogtak. Sajnos ez az emelkedés sem volt elég jelentős ahhoz, hogy megváltoztassa a termelők szempontjából kedvezőtlen piaci helyzetet: az átlagár még mindig alacsonyabb, mint a fent említett 2015/16-os idényben.

Az érdekesség a jelenlegi helyzetben az, hogy az alacsony árak ellenére kevés a lengyel piacon a fejeskáposzta, különösen a jó minőségű áru, azaz a rosszabb minőségű tételek húzzák lefelé az árakat. Valószínűleg a közeljövőben a jó minőségű káposzta ára emelkedni kezd, ami kedvező körülmények között az egész árszintet felfelé tolhatja. De ezeknek a “kedvező körülményeknek” valamikor meg kell jelenniük, és ez lehet a tartósan fagyos időjárás, de mindenekelőtt az export növekedése). Ellenkező esetben megismétlődik a tavalyi szezon forgatókönyve, amikor az emelkedő tendencia csak februárban kezdődött meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?