Nagy a baj: jelentősen lemaradtak a vetéssel az európai gazdák

Nagy a baj: jelentősen lemaradtak a vetéssel az európai gazdák

agrarszektor.hu
Az elemzők szerint a közelmúltban Franciaországban és Németországban tapasztalt hidegbetörés károkat okozhatott károkat okozott a vízzel elöntött gabonaföldeken. Azonban nagyobb aggodalomra adhat okot, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt heves záporok tovább késleltették a vetéseket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaországban tavaly december közepe óta nem történt jelentős előrelépés az őszi vetésekben, ami azt jelenti, hogy 2024-ben nagyobb mennyiségben kell majd tavaszi kultúrákat, tavaszi árpát, kukoricát és napraforgót vetni. Erről Jean-Charles Deswarte, az Arvalis francia növénytermesztési intézet munkatársa beszélt - írta meg a Reuters. Az őszi gabonafélék vetésterületének csökkenése több mint 500 ezer hektár lehet, attól függően, hogy a gazdák úgy döntenek-e, hogy újravetik-e az őszi gabonaféléket a vízzel elöntött parcellákon, ahol a növények alig keltek ki, vagy rossz volt a talajelőkészítés.

Még tökéletes időjárás esetén is nehéz lesz a hozamokat kompenzálni, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb termésre kell számítani. A kérdés az, hogy a vízfelesleg nem ártott-e a termésnek

- tette hozzá Jean-Charles Deswarte.

A Franciaországban az elmúlt napokban tapasztalt hidegbetörés valószínűleg ártott volna a vízzel elöntött földeknek, de nem volt elég ahhoz, hogy a jól fejlett növényeket károsítsa. Emellett segített a gazdáknak abban, hogy hozzáférjenek a földjeikhez az újbóli vetés kapcsán.

Éles váltás történt az időjárásban a németeknél

Az új év kezdetén Németországban is éles időjárásváltozás következett be, a hőmérséklet a franciaországinál alacsonyabbra, sokfelé mínusz 7-10 Celsius-fokra csökkent. Ez ugyan okozhatott némi növénypusztulást a szántóföldeken, de ennek mértéke még nem látható. Ahogy egy német elemző fogalmazott, a hótakaró egyes területeken meglehetősen vékony. A karácsonyi heves esőzések és meleg hőmérséklet után aggályos a mélyfagyok hatása a vízzel elöntött földeken lévő gabonára. A német nemzeti statisztikai hivatal ezért arra számít, hogy a 2024-es betakarításra szánt őszi búza vetésterülete több mint 7%-kal fog csökkenni az előző évhez képest, elsősorban a nedves talajviszonyok miatt.

Lengyelországban és Nagy-Britanniában is lehetnek károk

Lengyelországban a védő hótakaró vékony volt, és némi kár lehetséges - mondta Wojtek Sabaranski a Sparks Polska elemzőcégtől. Mint fogalmazott, az ország legtöbb régiójában az őszi vetésű növények alacsony hőmérsékletnek és fagynak voltak kitéve. Ezért nem zárható ki némi helyi növénypusztulás, különösen a későn vetett őszi káposztarepcénél, de jelenleg még túl korai lenne megmondani.

Nagy-Britanniában a csapadékos időjárás szintén komoly problémát jelentett, különösen délkeleten és északnyugaton voltak heves esőzések. A CRM Agri egyik friss jelentésében az állt, hogy az őszi vetésű növények állapotát továbbra is rontja a szeptember óta az Egyesült Királyságot sújtó csapadékmennyiség. A brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) múlt havi felmérése szerint az Egyesült Királyság búzaterülete 3%-kal, 1,66 millió hektárra csökkent, ami 2020 óta a legalacsonyabb érték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02