Ijesztő, ami a gyümölcsösökben történik: ha nem cselekszünk, nagy lehet a baj

Ijesztő, ami a gyümölcsösökben történik: ha nem cselekszünk, nagy lehet a baj

agrarszektor.hu
Egyre inkább úgy tűnik, hogy 30-40 év múlva szinte semmi sem fog már teremni, ha nem készülünk fel és nem alkalmazkodunk. A tavaszi fagyok miatt egyes szimulációk a 2050-2060-as évtizedre a maihoz képest 85-90 százalékkal kevesebb termést mutatnak. A telek egyre enyhébbek, így hamarabb indul meg a nedvkeringés, rügyfakadás és virágzás. Ráadásul egy másik probléma is megjelent: az úgynevezett polar vortex-hatás, ami azt jelenti, hogy a sarkvidéki levegő egyre többször "szakad rá" Európára tavasszal, ez pedig hatalmas károkat tud okozni, mikor a növények már megindultak - szárban, rügyben, virágban egyaránt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdák egyre többször tapasztalják tavasszal, különösen március végén, illetve áprilisban, hogy a korai érésű, korai virágzású és rügyfakadású gyümölcseik elfagynak - mondta az InfoRádióban Kovács Erik, az intézet vezető kutatója. A kutató kifejtette, a tavaszi fagyok összességében az elmúlt 15 évben 20-25 százalékkal csökkentették a magyarországi gyümölcstermesztést. Az összes időjárási körülmény körülbelül 5000 milliárd forint kárt okozott a magyar agráriumnak, a gazdáknak és az államnak is. A szakember kitért arra is, hogy a mostani klímaszimulációk alapján a telek egyre enyhébbek lesznek, a tavasz egyre hamarabb fog kezdődni - ez a tendencia már az elmúlt 30 évben is megfigyelhető és tovább fog folytatódni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha továbbra is ilyen ütemben halad az intenzív melegedés, akkor még korábbra fognak tolódni a rügyfakadási időszakok. A legpesszimistább forgatókönyvek szerint akár 30-35 nappal korábbra is, például a szőlő, a meggy, a kajszibarack, illetve az alma esetén. Ez önmagában egyébként nem jelentene még problémát, a gond sokkal inkább azzal van, hogy az éghajlat nem tudja követni a növények fenológiai eltolódását. Tehát, amikor a kisebb hideghullámok jönnek, azaz a pár napig tartó reggeli fagyok, óriási pusztítást fognak végezni a mezőgazdaságban. Az előrejelzések 2050-es, 2060-as évtizedekre a maihoz képest akár 85-90 százalékkal kevesebb termést is mutatnak, különösen az alacsony dombsági és síksági területeken.

A fagy ellen nagyon nehéz védekezni, vagy a fagykárokat megelőzni. Mint mondta, természetesen vannak különböző módszerek, amiket már hosszú ideje alkalmaznak, például a meszelés, vizes permetezés, légkeveréses fagyvédelem és a füstölés, ám ezek már nem mindig elegek a változó klimatikus és környezeti körülmények ellen. Tehát egyszerre kell az aktív védekezési, technológiai formákat használni (amik általában precíziós, illetve különböző agrármérnöki, agrártechnológiai módszerek), talajvédelmet alkalmazni és a megfelelő talajadottságokat kihasználni, valamint a megfelelő, klímareziliens fajokat kiválasztani

- írja a lap. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?