Egekben a cékla ára a lengyek piacokon, a helyi termelők mégsem örülnek

Egekben a cékla ára a lengyek piacokon, a helyi termelők mégsem örülnek

agrarszektor.hu
Lengyelországban a cékla nagybani ára az utóbbi évtizedet figyelembe véve igen magas, a termelők mégsem elégedettek helyzetükkel. Ennek oka, hogy tavaly novemberben igen alacsony szintről kezdtek el emelkedni a nagybani árak, de januárban és februárban ennek a drágulásnak a mértéke egyre mérséklődött. Egy január végi komoly visszaesést követően február közepére a januári csúcsig emelkedtek vissza az árak, amelyek jelenleg a 0,9-1,2 PLN/kg (80-110 Ft/kg) közötti sávban mozognak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termelők mégsem boldogok, mert a frisspiacon a cékla iránti kereslet még mindig elmarad a várt szinttől. Az idei átlagár csak 5%-kal magasabb a tavalyinál, ugyanakkor 9%-kal elmarad a 2022-es szinttől, pedig a termelési költségek idén sokkal magasabbak. Ráadásul a cékla piacán a helyzet összehasonlíthatatlanul kedvezőtlenebb, mint a sárgarépa piacán, ahol az árak új csúcsokat döntögetnek. És a kilátások sem túl kedvezőek, mert egyelőre semmi jel sem utal arra, hogy a kereslet a közeljövőben számottevően erősödne. Ezt az exportárak is alátámasztják. Szakértői előrejelzések szerint ezért a cékla nagybani árában február folyamán jelentős változás nem várható - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?