Ez most betett a lengyel termelőknek: sokan járhatnak rosszul

Ez most betett a lengyel termelőknek: sokan járhatnak rosszul

agrarszektor.hu
Az almapiaci helyzet alakulása az elmúlt hónapokban nem volt kedvező a lengyel gyümölcstermesztők számára, és ez a leginkább a Golden Delicious fajta esetében igaz. Komoly nyomás alatt van a Golden nagybani ára, ami jelenleg 1,6-1,7 PLN/kg (145-155 Ft/kg) között alakul (70+ átmérő), ami az előző évek árszintjétől 6-8%-kal marad el. A FreshMarket Info lengyel szakportál egyrészt az alacsony árak okait tekintette át, másrészt a közeljövő ártrendjeit próbálta meg felvázolni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Talán a legfontosabb tényező, hogy a gyümölcsök forgalma egész Európában visszaesést mutat a romló gazdasági helyzet miatt, így az étkezési alma piacán is érezhető ez a hatás az összes fajta esetében. A Golden annyiban különleges, hogy ez az egyik vezető fajta a kontinensen, így Lengyelországban is. Másrészt ez az a fajta, amit Ázsiában is Afrikában is nagyon szeretnek, így exportra is nagy tételben szállítják. Azaz csak szállítanák, mert a Vörös-tengeren átvezető szállítási útvonal blokádja miatt nagy volumenben marad Golden az európai piacon. Maradna még jó felvevőpiacként Egyiptom, de továbbra sem álltak helyre a korábban kiváló kapcsolatok, pedig korában a fáraók földje volt a legfontosabb lengyel exportdesztináció. És nem csak Egyiptomból, hanem Kazahsztánból sem rendelnek annyi almát, mint a korábbi években - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Az európai piacokon beragadt készleteket tehát értékesíteni kellene, de ez nem egyszerű feladat: bár az európai almatermés összességében kisebb volt az előző évinél, pont Goldenből több termett, így a tárolókban is több van belőle, mint általában. A WAPA adatai szerint január elején Európában  21,4%-kal volt nagyobb a raktárkészlet, mint egy évvel korábban (+180 ezer tonna), Lengyelországban pedig 15%-kal több van belőle a tárolókban, mint tavaly (ez 30 ezer tonna többletet jelent). A távlati kilátások viszont vegyesek. Valószínűsíthető ugyan, hogy az árnyomás még egy ideig fennmarad, viszont van pár olyan tényező, ami a gazdák számára pozitív fejleményeket hozhat.

Az egyik ilyen az általános európai almakínálat, ami a többi fajta esetében általában szűkösebb, mint az előző években - és az egyéb fajták elérhetőségének romlása javíthatja a Golden helyzetét. A másik, hogy egyes hírek szerint a rosszabb minőségű almák aránya viszonylag magas a tárolókban, azaz a jó minőségű gyümölcsöket tavasszal valószínűleg drágábban lehet majd értékesíteni. És van egy harmadik jó hír is, ez pedig a Golden iránti ipari kereslet. Ez Lengyelországban hullámokban jelentkezik a feldolgozóüzemek részéről, és a következő hullám márciusban várható. Egy ilyen feldolgozóipari hullám a Golden Delicious számára a frisspiacon is jobb feltételeket jelentene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?