Riasztó jóslat érkezett a szakembertől: kiderült, mi várhat a kajszira itthon

Riasztó jóslat érkezett a szakembertől: kiderült, mi várhat a kajszira itthon

agrarszektor.hu
Az országban több helyen is megkezdődött a kajszibarack virágzása az enyhe időben, ezért ha most tartósan fagyos időjárás jönne, akkor az veszélybe sodorná az idei termést. Erről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke beszélt, aki azt is elmondta, hogy

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A klímaváltozást most már közvetlenül a bőrükön tapasztalhatják a magyarok: mostanra ténylegesen elindultak a rügyek, piros bimbós állapotba kezdenek kerülni a kajszik. Az ország nagy részén még nem lehet virágzásról beszélni, de az kétségtelen, hogy elindult - mondta el Mártonffy Béla. Mint fogalmazott, nagy veszélye van ennek, mert ha most hidegebb idő jön, akkor biztosan az elmúlt évekhez hasonlóan kárt szenvednek a hazai kajsziültetvények - olvasható az Infostart oldalán. A NAK Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke szerint ezért most abban reménykednek a gazdák, hogy hosszabb fagyos időszak már nem lesz, mert egy nagyobb hideget már nehéz megvédeni a fagyvédelmi berendezésekkel együtt is. A fagyvédelem ráadásul attól is függ, hogy a fagy melyik stádiumban éri a gyümölcsöt.

Mínusz 2-3 foknál hidegebbet már nagyon nehéz kivédeni, és nem csak egyszerűen arról van szó, hogy milyen hideg van, hanem hogy milyen stádiumban érkezik a fagy, és korai, késői vagy középérésű fajtákról van szó

- magyarázta Mártonffy Béla.

A szakember arról is beszélt, hogy az ideális az lenne, ha mostantól fokozatosan melegedne az idő, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy mindig van egy fordulat, és visszatér a hideg. Az ágazat szereplői csak imádkozhatnak, hogy ez ne történjen meg - mondta ki a NAK Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?