Megbolondult az időjárás: elsöpörte a hőség Magyarországot februárban

Megbolondult az időjárás: elsöpörte a hőség Magyarországot februárban

MTI
Rekordenyhe volt a február, olyannyira, hogy a márciusok között is a hetedik legmelegebb lenne - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán. A februárról készített összefoglalóban azt írták: 2024 februárjának középhőmérséklete országos átlagban 8,2 Celsius-fok volt, ami 7,0 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ilyen nagy pozitív anomália 1901 óta egyetlen hónapban sem fordult még elő. Ezzel az országos átlagot tekintve a legenyhébb február lett a 20. század eleje óta, 2,4 fokkal megelőzve az 1966-os februárt is - írták. Hozzátették: olyannyira magas volt a februári középhőmérséklet, hogy a márciusok között is a hetedik legmagasabb lenne. Közölték azt is, az idei február országos átlagban magasabb hőmérsékletet hozott, mint tizenhárom április 1901 óta, valamint 0,2 fokkal meghaladta a leghűvösebb, 1987-es tavasz átlagértékét is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A havi középhőmérséklet síkvidéken többnyire 7 és 9 fok között alakult, és még a legmagasabb hegyeken is bőven fagypont felett alakult a hónap középhőmérséklete. Az elemzés szerint az extrém enyhe időjárás mellett kifejezetten száraz volt a február, a hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján mindössze 18,8 milliméter volt, ami a szokásos mennyiség fele. Az ország legnagyobb részén 10-30 milliméter között volt a havi csapadék, de az Alföldön nagy területen 10 milliméter alatt maradt. A legcsapadékosabb része az országnak a Mátra és Bükk térsége volt, ahol 50 millimétert meghaladó havi csapadékösszegek is előfordultak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02