Csodaszer terem a magyar földeken: csak úgy kapkodnak érte itthon

Csodaszer terem a magyar földeken: csak úgy kapkodnak érte itthon

agrarszektor.hu
Több mint tíz éve ültették el az első cserjéket a Szolnok melletti Tenyőszigeten. A környékbeliek érdeklődéssel figyelték a folyamatot, legtöbbjük számára a homoktövis ismeretlen növény volt. Jóllehet a homoktövis nem idegen ettől a tájtól. A hazánkban is őshonos növény természetes élőhelyei a folyópartok (voltak). A folyószabályozás következtében azonban a vadon növő homoktövis elvesztette életterét. A Töviskertem nevű ültetvényt 2010-ben telepítette be, egy négy hektáros területen Schultz-Marinka Edit, okleveles kertészmérnök, aki családi örökségből jutott hozzá a földterülethez. Mint mondja, hamar eldőlt, hogy itt szeretne egy gyümölcsöst megvalósítani, de az sem volt nehéz döntés, hogy mit: hamar a homoktövisre esett a választásuk. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyümölccsel még az egyetemi éveim alatt találkoztam, egy kiállításon láttam és kóstoltam néhány egyszerűbb homoktövises terméket. Ültetvényünket 2011-ben telepítettük Szolnok-Tenyősziget térségében. Nagymamámtól örököltük ezt a fasorral övezett, védett, 4ha-os területet, melyet egy öntöző csatorna szegélyez. Ökológiai gazdálkodásban gondolkodtam már a kezdet kezdetén is, erre a terület adottságai megfelelőek voltak és hamar a homoktövisre esett a választás, hiszen bio gazdálkodásban jól termeszthető, viszonylag kevés a kártevője és 4ha-os területen is eredményes lehet

- mondta Schultz-Marinka Edit a HelloVidéknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, amikor a területet kiválasztották, lelkesek és elszántak voltak. A telepítés előtt meglátogattak ültetvényeket, sokat beszélgettek termelőkkel, próbálták megtalálni, kiválasztani a nekik megfelelő fajtát. Beszerezték a szükséges engedélyeket, a szaporítóanyagot és előkészítették a területet, majd körbekerítették - erre a vadkár megelőzése miatt van szükség.

 A homoktövis őshonos hazánkban, nálunk honos alfaja a Hippophae rhamnoides subsp. carpatica. A folyók szabályozásával azonban a természetes élőhelye lecsökkent. Mivel az őshonos alapfaj szerepel a szigorúan védett növények listáján és a homoktövis esetében - szélbeporzású növényről beszélünk - fennáll az átporzás veszélye, a telepítéshez a Környezetvédelmi hatóság külön engedélyét kell kérni. Ez talán az első specialitás. Folyókísérő növényről van szó, ezért termesztésénél meghatározó a jó vízellátottság a termőterület megválasztásakor. Sajnos a felmelegedésnek és a szélsőséges időjárási viszonyoknak köszönhetően egyre kevesebb olyan gyümölcskultúra van hazánkban, mely öntözés nélkül biztonságosan termeszthető. A homoktövis termesztésében is elengedhetetlen ma már az öntözési lehetőség biztosítása. Ökológiai gazdálkodást folytatva, csakis indokolt esetben öntözünk. Az öntözés azonban nem pótolja hosszú távon a természetes csapadékot, a légköri aszály pedig az öntözés ellenére is komoly károkat okozhat. Igyekszünk megtartani a lehullott csapadékot, a sorközökben is csak kaszálást végzünk. Bár a növény jól tűri a fagyot, a termésmennyiséget nagyban befolyásolja, hogy milyenek az időjárási körülmények a beporzás, illetve a gyümölcskötődés idején. A tavaszi fagyok, szélsőséges körülmények a homoktövis termésének sem tesznek jót

- folytatta a szakember. 

Egyúttal elárulta, hogy a legnagyobb érdeklődés még mindig a homoktövisvelőre van, hiszen a vásárlóik többsége szereti az egyszerű, natúr termékeket és az élettani hatása is ennek a legjobb, talán ezért ez a legkeresettebb. A teljes interjú ide kattintva elérhető. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?