Újabb fagy jöhet Magyarországon: mutatjuk, hol, mi várható

Újabb fagy jöhet Magyarországon: mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
A múlt heti hideghullámot komolyabb fagy nélkül átvészelte a fejlődésben 3-4 héttel a szokásos időpont előtt járó vegetáció egy kis éjszakai felhőrétegnek köszönhetően. Jelenleg már egy -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy is nagyon komoly károkat tudna okozni, elsősorban a gyümölcsösökben. Márpedig a különböző eredetű, hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömegek folyamatos mozgásban vannak a légkörben, a hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek nem járnak messze Magyarországtól, egyes előrejelzési számításokban többször is veszélyesen a közelünkbe, sőt légterünkbe kerülnek. Ami pedig szintén nem jelent jót, hogy jövő héten is van esély egy hideghullámra, éjszakai fagyokra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A elmúlt egy hét során több időjárási front is érintette hazánk térségét. Ezek változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámokat választottak el egymástól. Valahol az országban minden napra jutott csapadék: a legtöbb, 20-30 mm a nyugati országrészben hullott hétfőn és kedden, míg a Dunántúl délkeleti felén és az Alföldön nagy területen 5 mm alatt maradt a csapadék heti mennyisége. A harminc napos csapadékösszeg hiányt mutat az ország jelentős részén, az Alföld egyes körzeteiben még 10 mm sem hullott az elmúlt egy hónap során. A kilencven napos csapadékösszegben is hiány van az északnyugati országrész kivételével. Ez azonban kissé csalóka, hiszen a novemberi bőséges csapadék miatt a talaj fölső egy méteres rétege már decemberben és országszerte telítődött nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják. Északon és az Alföld északi részén többfelé a talajon még mindig áll a víz. A felszín közeli réteg azonban az Alföld déli felén és a Dunántúl délkeleti részén eléggé kiszáradt az utóbbi hetekben - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből. 

Jól állnak a vetések többnyire

Mint kiderült, ahol nem volt tartós belvíz, ott az őszi vetések, jó állapotban vannak, sőt, már látványos fejlődésnek indultak. A kalászosokra a bokros állapot a jellemző, az őszi káposztarepce pedig kezd szárba indulni. Érdemes kiemelni, hogy a növényvédelemre az idén különösen nagy gondot kell fordítani, mivel a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a fagy.  Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csak lassan csökken. A vetések az enyhe télen megsínylették a tartós vízborítást, a belvízfoltokban már sokfelé kipusztultak. Egyre több gyümölcsfa fakad, virágzik, több héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Ennek még súlyos következményei lehetnek a folytatásban egy nagyobb fagy kialakulása estén.

A kajszi például a virágzás fenológiai fázisában -2, -3 Celsius-foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ettől nagyobb fagy ne forduljon elő. Eddig a nagyobb éjszakai lehűlést elkerültük, a kritikus éjszakákon sok volt fölöttünk a felhő, mely meggátolta a nagyobb kisugárzást. Az elmúlt napokban többször esett, a számított levélnedvesség-tartam főleg az északi és a nyugati országrészben volt magas, ami szintén nem volt túl kedvező: a kedd reggelig tartó három napnak nagyjából a felében volt vizes a levél, ami a gombás megbetegedéseknek igen kedvező, és a folytatásban is több napon várható csapadék, a növényvédelemre nagy figyelmet kell fordítani!

Az elkövetkező napokban is marad a nagyon változékony időjárás. Kezdetben nyugatias áramlással enyhül az idő, majd hétfőtől északnyugati irányból egy légörvény érkezhet, melynek pályája egyelőre meglehetősen bizonytalan. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Magyarországot is eléri, hideg levegőt szállítva fölénk. Így a hosszú hétvégi enyhe idő (11-18 fokos maximumok) után hétfőre akár komolyabb lehűlés is érkezhet, főleg keddtől, éjszakai fagyokkal. A szombaton érkező front hozhat bővebb csapadékot, de több napon is várható eső, zápor. Összeségében a jövő hét közepéig többnyire 10 mm alatt valószínű a csapadék mennyisége, egyes területek teljesen ki is maradhatnak az esőből

- olvasható az előrejelzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?