Filléres trükk a kertbe: ezt jó, ha tudod, sokan már így ültetnek növényeket

Filléres trükk a kertbe: ezt jó, ha tudod, sokan már így ültetnek növényeket

Nagy Z. Róbert
Alapvetően a növények a gyökereiken keresztül veszik vel a vizet és a tápanyagokat, ám a lombtrágyázás során levélfelületükre permetezve is adhatunk tápanyagokat számukra, és a szén-dioxid trágyázás is egy érdekes tápanyag utánpótlási mód. A lombtrágyázás kiskertekben is egyszerűen kivitelezhető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szerves anyagokat állítanak elő

A növényeknek egyik különleges képességük, ami lehetővé teszi számukra, hogy szervetlen anyagokból szerves anyagokat állítsanak elő. A növények felhasználják a levegőben található szén-dioxidot a testük felépítéséhez, és a Nap energiájának energiáját hasznosítják ehhez a folyamathoz. Ezt a képességüket a kertészkedés során is ki lehet használni. A gyökéren keresztüli növénytáplálás a megszokott, ám már jó ideje léteznek levélen keresztül felszívódó lombtrágyák és biostimulátorok, melyeket a levélre kell permetezni, és többségüknél előny, hogy más növényvédelmi kezeléssel egy menetben is kijuttathatók (például egy gombaölőszeres, vagy rovarölő szeres kezelés során a permetszer mellé lombtrágyát is keverhetünk). A lombtrágyás tápanyag utánpótlást korábban csak tüneti kezelésnek javasolták, ám ma már ez teljes értékű lehet a gyökérhez kijuttatott tápanyag-utánpótlás mellett. Például egy gyümölcsösben, ahol a fák akár évtizedekig is a helyükön vannak, nehéz megoldani a talaj tápanyaggal történő feltöltését, itt is jó megoldás a lombtrágyázás gyakorlata.

Gázzal trágyázni?

A növények léte azért is nagyon fontos számunkra, mivel az életfeltételeinket biztosítják azzal, hogy felhasználják a szén-dioxidot és oxigént termelnek e folyamat, a felépítő anyagcseréjük során. A szén-dioxid trágyázás kifejezés elsőre talán furcsán hangzik, mivel nem megszokott, hogy gázzal trágyázzuk a növényeket, de a zöldséghajtatásban ez elfogadott gyakorlat. Természetesen ez csak zárt helyeken, üvegházakban vagy fóliasátrakban lehetséges, mert a szabadban a gáz elillanna. A növények többsége, beleértve a zöldségféléket is, "C3" növényeknek számítanak. Ez azt jelenti, hogy a szén-dioxid és az oxigén közvetlenül egy enzim segítségével rögzül, amelyet ribulóz-1,5-biszfoszfát-karboxiláz-oxigenáznak neveznek. A nevüket, hogy „C3”, az első stabil vegyületről kapják, amely három szénatomot tartalmaz (3-foszfoglicerát). Ez a működés két tényezőtől függ: a szén-dioxid és oxigén arányától a levegőben, valamint a fényerősségtől, mivel a növények használják a fény energiáját. Ha magas a CO2 koncentráció, akkor a növények hatékonyabban rögzítik azt, ami gyorsabb anyagcserét és intenzívebb fejlődést eredményez.

A levegőösszetétel a kulcs

Egy négyzetméternyi levélfelület körülbelül 1-1,5 liter szén-dioxidot vesz fel óránként optimális fény-, és hőmérsékleti feltételek mellett. Az üvegházakban és fóliasátrakban a telepített növényzet levélfelülete alapján kiszámítható, mennyi szén-dioxidra van szükség ahhoz, hogy ez a folyamat hatékonyabb legyen. Amikor a szellőztetés csökkentett, például fűtés miatt, a növények által kibocsátott oxigén koncentrációja megnőhet, ezért szükség lehet szén-dioxid pótlásra. Egyik megoldás ugyan lehet a szellőztetés, mivel a levegőben 78,08 % nitrogén és 20,93 % oxigén található, valamint már kisebb koncentrációban jelen lévő anyagok mellett, ilyen például a 0,04 % szén-dioxid. Tehát ha beengedjük ezt a kis mennyiségű CO2-t a termesztő-sátrakba a szellőztetéssel, az segít a növényeknek, de ha a termesztőház levegője temperált azaz télen fűtött, nyáron például árnyékolással hűtött, akkor bejön ugyan szellőztetéssel a szén-dioxid, de a hőmérséklet nem ideális irányban változik. Azonban az aktív szén-dioxid gáz bejuttatása még ideálisabb összetételt eredményez és a hőmérsékleten sem változtat - hiszen nem kell szellőztetni hozzá.

Mérések szerint, ha egy fóliasátorban a szén-dioxid szintet sikerül szellőztetéssel megegyezővé tenni a kültéri szinttel, akkor már ez is 5-15 %-os termésnövekedést eredményezhet. Azonban télen ez problémás lehet, mert ha szellőztetünk, akkor lehűtjük a levegőt a sátorban, így a növény számára optimális levegő összetételt biztosítjuk, de nem tudjuk teljesíteni a hőmérsékleti igényeit. Tehát ugyan bemegy a szén-dioxid, de ugyanakkor távozik a meleg. Ekkor jön képbe a szén-dioxid trágyázás, mert ezáltal a belső hőmérséklet megmaradhat a megfelelő szinten, és javul a levegő összetétele a növény szempontjából. Tehát ha CO2 gázt juttatunk a növényeknek, és ezzel a levegőben lévő szén-dioxid szintet 800-1000 ppm-re emeljük (a kinti levegőre jellemző érték 410 ppm), akkor ez 10-30 %-os termésnövekedést, korai érését eredményezheti, például salátatermesztés során akár rövidebbt tenyészidőt is. Ez azonban csak akkor működik jól, ha minden más tényező is adott, mint a víz, tápanyagok, fény és optimális hőmérséklet.

Mi, emberek szén-dioxidot termelünk

Amikor mi emberek belélegzünk levegőt, azzal majdnem 21% oxigént veszünk magunkhoz. Amikor kilélegzünk, ez az arány 16% -ra csökken. A belélegzett levegőben a szén-dioxid koncentrációja 0,04%, míg a kilélegzett levegőben ez 4%, vagyis a bejuttatott mennyiség százszorosa. A nitrogén mennyisége nem változik a be-, és kilélegzett levegő esetén, de a kilélegzett levegő magasabb páratartalommal rendelkezik. Ez a tény bizonyítja, mennyire szükségünk van a növények ellenkező képességeire, hiszen ők növelik az oxigénszintet és csökkentik a szén-dioxid szintjét a levegőben, ezzel megteremtve az emberi élet feltételeit. Sajnos az ipari termelés és a környezetszennyezés mind emelik a légkör szén-dioxid szintjét. Az elmúlt fél évszázad során a légkör szén-dioxid tartalma 310 ppm-ről (az 1960-as években mért érték) 410 ppm-re emelkedett napjainkban. Ez az egyik oka a klímaváltozásnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?