Drágulás jöhet sok piacon: ennek a zöldségnek keményen nőhet az ára

Drágulás jöhet sok piacon: ennek a zöldségnek keményen nőhet az ára

agrarszektor.hu
Az előző hetekben folyamatosan csökkent a spárga ára a holland piacokon, a húsvéti időszak közeledtével azonban drágulásra lehet számítani. Bár Európában mindenütt korábban indult be a vegetáció, a korai húsvét miatt az ünnepekre csak az üvegházi és a fűtött fóliás spárgának van esélye megjelenni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandiában a szezon kezdete, azaz február vége óta a 20 euró/kg (8000 Ft/kg) árszintről a kínálat bővülésével folyamatosan csökkent a spárga ára, és március közepén a 10 euró/kg (4000 Ft/kg) szint alá is benézett. Sőt, a solo 1 (Hollandiában: AA I.) minőségű tételek ára 7,9 euró/kg (3135 Ft/kg) körül alakul egy rövid ideig - írta meg a FruitVeB. Ez egy teljesen tipikus piaci jelenség, ha figyelembe vesszük, hogy február végén, 9. héten körülbelül 420 db 5 kilogrammos faládás tétel érkezett a The Greenery árverési csarnokba, a 10. héten már 2500, a 11. héten pedig 4000-nél is több, és március közepén, a 12. héten csak az első 4 napon 3000. Azóta a kínálat még tovább bővült, viszont a Húsvét közeledtével egyre nagyobb a kereslet is.

Idén Európában mindenhol korábban indult a vegetáció, ám az idei Húsvét időpontja is korábbi a tavalyinál: ebben az évben március 31-én, míg tavaly április 9-én jött el az ünnep. Ez azt jelenti, hogy csak az üvegházi és a fűtött fóliás spárgának van esélye Húsvétkor a boltok polcaira kerülni. Magyarországon hasonló a helyzet, sem a nagybani piacokon, sem a boltokban nem találunk még nagy tételben magyar spárgát. A szabadföldi állományokat várhatóan április első hetében kezdik el szedni: ez is legalább 10 nappal korábbi időpont a tavalyinál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?