Katasztrófa fenyeget: teljesen elpusztult a termés ezeken a földeken

Katasztrófa fenyeget: teljesen elpusztult a termés ezeken a földeken

agrarszektor.hu
Újabb éhínség fenyegeti Dél-Afrikát, mivel az El Nino és az üvegházhatású gázok okozta aszály elpusztította a termést. Az előrejelzések szerint az éhezés és a vízhiány több mint 24 millió embert fenyeget a kontinens déli részén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Olyan aszály sújtja Dél-Afrikát, ami teljesen kiszárította a földeket és elpusztította a termést. A helyi termelők szerint az a kevés gabona, amit be tudtak takarítani, nem lesz elegendő az idei évre. Hacsak nem kapnak valami segítséget, a térségben ismét felütheti a fejét az éhezés - írta meg a Reuters. Afrika déli részét évek óta a legsúlyosabb aszály sújtja, ami a természetben előforduló El Nino - amikor a Csendes-óceán keleti részén a víz rendellenes felmelegedése hőt sugároz a levegőbe, ami világszerte melegebb időjárást eredményez - és az üvegházhatású gázok kibocsátása által okozott magasabb átlaghőmérséklet kombinációjának köszönhető.

Az időjárás világszerte rekordot döntő szélsőségeket produkált 2023-ban, mivel az éghajlatváltozás felerősítette az El Nino hatásait. Egy tavaly októberi tanulmány még azt is felvetette, hogy az éghajlatváltozás ma már ugyanolyan jelentős tényező lehet az El Nino-állapotok kiváltásában, mint a természetes okok, például a napsugárzás. Az Oxfam segélyszervezet a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Afrika déli részén több mint 24 millió embernek kell éheznie, alultápláltsággal és vízhiánnyal szembenéznie az aszály miatt.

Van olyan termelő, aki a tavalyi szezonban 14 tonna kukoricát takarított be, aminek egy részét el tudta adni a nemzeti gabonavállalatnak, ám idén nem biztos, hogy vajon lesz-e elég a saját családja élelmezésére. A szomszédos Malawiban a terménylopás vált óriási problémává, mivel az élelmiszerforrások kiszáradtak. A kereskedelmi főváros, Blantyre repülőterének közelében fekvő Kuntaja faluban Osten James azzal keresi a kenyerét ötfős családjának, hogy mások kukoricakertjeit őrzi, miután a sajátját felgyújtotta a hőség.

A tulajdonosok megpróbálják megmenteni a tolvajoktól azt a kevés kukoricát, amelyik túlélte a hőséget

- mondta Osten James.

Zambiában, Malawiban és Zimbabwéban is katasztrófahelyzetet hirdettek. Egy malawi gazdálkodó szerint a kukoricától elbúcsúzhatnak idén. Mint fogalmazott, tavaly 10 zsákot takarított be a földjén, de idén ennek a felére sem számíthat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02