Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.04. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.04. szombat

agrarszektor.hu
Sok napsütés várható a jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, és csak néhol fordulhat elő zápor, esetleg egy-egy zivatar - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.05.04.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.05.04.) napon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.05.04.) napon.

2024.05.04. szombat: Sok napsütés várható a jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, és csak néhol fordulhat elő zápor, esetleg egy-egy zivatar. Az északi szél délelőtt időnként megélénkül, nyugaton helyenként megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között várható. Késő estére 14 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár front nincs, szombaton a légkörben zajló néhány fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2024.05.05 vasárnap: Általában sok napsütésre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Elszórtan kialakulhat záporeső, zivatar. Több helyen megélénkül a déli, délnyugati szél, főleg zivatar térségében erős lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között valószínű.

Friss híreink:

Végzetes hiba a kertben: ezeket a zöldségeket soha ne ültesd egymás mellé

Tombol a tavasz Magyarországon, ami egyúttal azt is jelenti, hogy eljött a kertészkedés ideje. Nincs is annál jobb, mint mikor az ember a saját maga által megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztja. Ugyanakkor ültetésnél érdemes pár dologra odafigyelni, többek között arra is - amire egyébként nem sokan szoktak -, hogy mit mivel társítunk. Vannak növények, amiket kifejezetten ajánlott együtt termeszteni, és persze olyanok is, amiket jobb, ha távol tartunk egymástól.

Tuti tippek a sztárkertésztől: ezek a munkák most aranyat érnek a kertben

Az elmúlt hetek időjárása rendkívül kiszámíthatatlannak bizonyult: ha az egyik hét elején még nyárias melegben és a hónaphoz képest rekord hőmérsékletekben lehetett részünk, könnyen megeshetett, hogy a hét második felére akár 15 Celsius-fokot is esett a hőmérséklet, és a hajnali fagyok sem voltak ritkák. Ilyen körülmények között pedig ember legyen a talpán, aki tudja, milyen munkákra készüljön a kertjében, vagy hogy mire és hogyan készítse fel a növényeit. De melyek is most májusban a legfontosabb a teendők a kertben? Melyek nem tűrnek halasztást, és melyek azok, amelyekre még ráérünk? Mire számíthatunk a növényvédelem terén? Az Agrárszektor erről kérdezte a szakértőt.

Mit hoz a jövő az agráriumban? - Agrofood és az Agrofuture konferencia májusban

Agrofood és Agrofuture névvel két új agrárkonferenciát rendez meg az idén a Portfolio Csoport, amely mindkét esetben hiánypótló rendezvényekkel lép a piacra. A május 22-i Agrofood Konferencia az élelmiszeripart érintő legfontosabb témákat, a május 23-i Agrofoture Konferencia pedig az agrárgazdaság legaktuálisabb fenntarthatósági és innovációs kérdéseit tűzi napirendre tematikus összeállításban.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Tévhitben él az öröklés kapcsán a legtöbb magyar: irtó fontos papíron múlik a családi vagyon sorsa

Lassan, de fokozatosan nő azok száma, akik végrendeletet készítenek. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara a Pénzcentrum megkeresésére kifejtette, gyakran van gond az otthon, kézzel írt végakaratokkal, a szigorú formai és tartalmi követelményektől való eltérés pedig azt is okozhatja, hogy a végrendelkezés érvénytelen, megtámadható lesz. Gyakori hiba például, hogy nincs kellő pontossággal megnevezve, kire mit hagyna az örökhagyó - de ebben túlzásba sem tanácsos esni, mert abból is probléma lehet. Összegyűjtöttük, mire kell figyelnie annak, aki kézzel írva, szakértő segítség nélkül készítené el végrendeletét, és a kamara azt is kifejtette, milyen szabályok között örökölhető tartozás Magyarországon.

Meg kell kongatni a vészharangot: elköszönhetünk ezektől az élelmiszerektől, ha kipusztulnak a beporzók

Bár a háziméhek által termelt mézet sokan szívesen fogyasztják, a beporzók tevékenysége ennél sokkal tágabb és fontosabb. Sok növény megporzásához külső segítségre, beporzó állatokra van szükség. Ezen fák, cserjék, vadvirágok teremtik meg részben a táplálékhálózatok alapját, így a földi élet fenntarthatósága is nagyban függ a beporzóktól. Az állati beporzású növények táplálkozásunk alapkövei, de emellett gyógyszerek, bioüzemanyag, rostszálak, épület- és bútorfa alapanyagai is lehetnek. Mi történne, ha a beporzók eltűnnének a föld színéről? Cikkünkben ennek jártunk most utána.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?