Rákos betegek lobbiztak Brüsszelben az óriási vitát okozó szer ellen

agrarszektor.hu
Amerikai daganatos betegek figyelmeztették az Európai Bizottságot (EB) arra, hogy ne újítsa meg a rákkeltőnek tartott, glifozát nevű növényvédőszer-hatónyag uniós licencét. Szerintük a Monsanto növényvédőszer-gyártó cég ellen folyó amerikai per és több nemzetközi szakvélemény is azt bizonyítja, hogy a glifozátnak karcinogén hatása lehet. A perben szereplő sértettek úgy látják, hogy az EB a glifozátról eddig nem megfelelő bizonyítékokat gyűjtött be, a bizottság viszont cáfolja ezt. A glifozátot a WHO potenciálisan rákkeltőnek nyilvánította, az Európai Élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) viszont nem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Brüsszelben lobbizott ügyvédeivel együtt az amerikai Monsanto ellen folyó per két felperese annak érdekében, hogy az Európai Bizottság ne újítsa meg a glifozát uniós engedélyét - közölte az euractiv.com. Az egyik sértett, akinél daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, több mint harmin évig alkalmazta a Monsanto glifozátalapú herbicidjét, a Roundupot. Állítása szerint betegsége összefügg azzal, hogy a glifozátot használta.

Azért utaztak Brüsszelbe, hogy arra figyelmeztessék a bizottságot és az európai embereket, vizsgálják meg azokat a dokumentumokat, amelyeket a WHO Rákkutató Ügynöksége (IARC) tett közzé - közölte az egyik felperes.

Mint ismert, az IARC a glifozátot valószínűsíthetően karcinogén hatásúnak minősítette, míg az EFSA és az ECHA biztonságosnak ítélte azt.

A Monsantóval szembeni per kapcsán az USA-ban több száz belső vállalati dokumentumot hoztak nyilvánosságra, amelyek "Monsanto-Papers" néven váltak ismertté. E dokumentumok egyes értelmezések szerint azt igazolják, hogy a Monsanto állhat bizonyos tudományos szakcikkek mögött, amelyek a glifozátot kedvezőbb színben tüntetik fel. Emellett a cég nyomást gyakorolhatott egyes tudományos folyóiratok szerkesztőire is, hogy vonják vissza azokat a cikkeiket, amelyek a cég érdekei ellen szóltak - állítják az ügy sértettjei.

Az amerikai felperesek ügyvédei most Brüsszelben azzal érveltek, hogy az Európai Unió illetékes hatóságai és szervezetei több Monsanto-befolyásolt tudományos anyagot is figyelembe vehettek a glifozát kockázatértékelésekor. Ezzel szemben az EFSA és az ECHA azt nyilatkozta, hogy a glifozát uniós vizsgálatakor ilyen dokumentumok nem játszottak nagy szerepet, mivel eredeti alapadatokra támaszkodtak és ezekből kiindulva jutottak arra a független következtetésre, hogy a glifozát nem rákkeltő.

A "Monsanto Papers" szerint az amerikai cég már évtizedek óta tudott a glifozát karcinogén hatásáról. A vállalat ugyanakkor határozottan cáfolta az ellene felhozott vádakat, az IARC szakvéleményét pedig "ócska tudománynak" minősítette. Emellett a cég kritizálta a glifozátot elítélő tanulmányok részrehajlását, a korlátozott számú felhasznált adatot, illetve a negatív szakvélemények "rejtett motivációját" is.

Az EU tagállamai valószínűleg novemberben üléseznek majd újra a glifozát idén lejáró uniós engedélyének meghosszabbításával kapcsolatban, miután október elején nem sikerült döntést hozniuk.

Vytenis Andriukaitis uniós élelmiszerbiztonsági és egészségügyi biztos szerint a bizottság csak a tagállamok minősített többsége esetén újítja meg az engedélyt.

Franciaország már korábban jelezte, hogy a meghosszabbítás ellen szavaz. A napokban pedig Maurizio Martina olasz mezőgazdasági miniszter fejtette ki egy tweet-üzenetben, hogy Olaszország szintén az engedély megújítása ellen kíván voksolni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?