Mi lesz a problémás vegyszerrel? - Nincs döntés Brüsszelben

agrarszektor.hu
Ismét elhalasztották az uniós tagállamok mai brüsszeli tanácskozásukon a glifozát tartalmú növényvédő szerek használati engedélyének ötéves meghosszabbításáról szóló döntésüket. A döntés a minősített többség hiánya miatt nem tudták meghozni a tagállamok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Továbbra sem született döntés arról, meghosszabbítják-e a glifozát 2017. december 15-én lejáró engedélyét az Európai Unióban. A tagállamok közül tizennégy a hosszabbítás mellett, kilenc pedig ellene szavazott, míg öt tagország tartózkodott az Európai Bizottság illetékes testületének mai ülésén. A tét most az volt, megújítják-e további öt évre a hatóanyag uniós használatát.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


Az Európai Bizottság 2016 júniusában a rákos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tett gyomirtó használati engedélyének 10 éves meghosszabbítására tett javaslatot. Végül tagországi ellenállásra - a végső döntés meghozataláig - 18 hónapos, 2017 decemberéig szóló meghosszabbítás mellett döntöttek. A környezetvédők azonnali tilalom mellett érvelnek, amíg a termelői szakszervezetek a szer használati engedélyének 15 éves meghosszabbítását szeretnék elérni.

Október végén az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén arról határozott, hogy a glifozát tartalmú növényvédő szerek háztartási használatát azonnal, a mezőgazdasági felhasználását 2022. december 15-i határidővel be kell tiltani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb - és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt - gyomirtóját. A franciaországi székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szakértői szerint a glifozát jelentette rákkockázat főleg azok esetében áll fenn, akik foglalkozásukból adódóan vannak kitéve a szer hatásainak. Az otthoni kertészkedés szempontjából a glifozát nem jelent kockázatot - jelezték.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?