Közös Agrárpolitika: ennyit kaphat Magyarország 2020 után

agrarszektor.hu
Több mint 2700 milliárd forintot kap majd Magyarország a közvetlen kifizetésekből 2020 után a jelenlegi állás szerint - mondta el a siófoki Agrárszektor Konferencián Dusan Chrenek, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának vezető szakértője. Kiemelte ugyanakkor, hogy a kutatás, a migráció és az innováció tekintetében is új költségvetést kell megfogalmaznia az Európai Bizottságnak, amiért az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. A 2020 utáni Közös Agrárpolitikában (KAP) emellett nagyobb hangsúlyt fektetnének a tagországok közötti különböző együttműködésekre, ami azért is fontos, mert van olyan ország, ahol több lehetőség kínálkozik a prioritások megfogalmazására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Azzal, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, a bizottságnak új költségvetést kell megfogalmaznia mind a kutatás, mind pedig a migráció és az innováció tekintetében - emelte ki előadásában Dusan Chrenek. A tagországok azt szeretnék, ha a társfinanszírozás lehetősége bővülne, és a gazdálkodókat nem érné veszteség. Dusan Chrenek többek között azt is kiemelte, hogy nagyobb támogatás jut majd a kis és közepes méretű gazdaságoknak, így versenyképessebbé válhatnak a nagyobb farmokkal szemben, emellett pedig a bizottság azt javasolja, hogy a közvetlen kifizetések mértéke 60 ezer és 100 ezer euró között legyen meghatározva. A munkaerő költségek tekintetében is szeretnének változásokat elérni, fontos azonban kiemelni, hogy még a nagyobb gazdaságokat sem fogja veszteség érni, ugyanakkor a fiatal gazdák is a középpontba kerülnek, és kiegészítő támogatást biztosít majd nekik a bizottság. A konvergencia is folytatódik majd a tagországok között, lesznek ökoprogramok, amelyek a tagországok esetében kötelező jellegűek lesznek, a gazdálkodók esetében azonban csak opcionálisak - tette hozzá. 

2020 után a közvetlen kifizetések mértéke összesen 266 milliárd euró lesz, ebből pedig 78 milliárd euró jut majd a vidékfejlesztési pályázatokra. Emellett 10 milliárd eurót különítettek el élelmiszeripari és bioökonómiai célokra. A jelen állás szerint Magyarország 8,56 milliárd eurót, vagyis 2770 milliárd forintot kap majd a közvetlen kifizetésekből, és több mint 200 millió eurót (64,7 milliárd forint) jut piaci célokra - tájékoztatott a szakértő. 

Dusan Chrenek

A Közös Agrárpolitika egyszerűsítésén és korszerűsítésén túl, a tudásalapú mezőgazdaság fejlesztésének támogatása is szerepel a 2020 utáni KAP jövőbeli tervei között, emellett szeretnék ha méltányosabb és hatékonyabb lenne a támogatások eloszlása a tagállamok és a gazdálkodók között - mondta Dusan Chrenek. Az Európai Bizottság szeretné ha nagyobb lenne az egyensúly a tagországok közötti különböző együttműködésekben, ugyanis minden ország más, így van, ahol több lehetőség kínálkozik a prioritások megfogalmazására. Emellett fontosnák tartják még azt is, hogy egy igazságosabb támogatási rendszer alakuljon ki a gazdálkodók között.

Az európai mezőgazdaság versenyképes, a jelenlegi rendszerben azonban még nem érvényesülnek olyan szinten a környezetvédelmi szempontok, mint ahogyan kellene, így a bizottság szeretné ezt jobban fókuszba helyezni, valamint célul tűzte ki a termelékenység javítását is - hangsúlyozta a szakértő. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése még mindig fontos cél, így 2050-re a bizottság szeretné elérni, hogy nettó nulla százalékos legyen a kibocsátás. 

A bizottság kilenc fő fenntarthatósági célt tűzött ki a 2020 utáni Közös Agrárpolitikába, ezek közül három-három gazdasági és társadalmi, három pedig környezetvédelmi jellegű. A bizottság az alábbi átfogó prioritásokat fogalmazta meg: a tisztességes jövedelem biztosítása, a versenyképesség növelése, a teljesítmény visszaállítása a táplálék/élelmiszerláncokban, az éghajlatváltozás, a környezetvédelem, a táj és a biológiai sokféleség megőrzése, a nemzedékek/generációk megújításának támogatása, a vidéki területek élénkítése, valamint az élelmiszer és az egészség minőségének védelme.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?