Nem tud belépni az idénymunkás? Repülővel most a legkönnyebb!

Nem tud belépni az idénymunkás? Repülővel most a legkönnyebb!

agrarszektor.hu
Mivel gyakorlatilag megállt a személyforgalom a szárazföldi határokon, Németország mást talált ki arra, hogy behozhassa a mezőgazdaság működtetéséhez szükséges 280 ezer embert. Időközben más iparágakból is elkezdett felszabadulni a munkaerő, ami csökkenti a külföldiek iránti igényt az agráriumban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A német belügyminisztérium látva az ágazati igényeket, most könnyítéseket léptetett életbe a szezonális munkások behozatalára. Eszerint azok az üzemek, amelyek jelzik az érintett reptér rendőrségének, hogy embereket várnak szezonmunkára, könnyen áthozhatják az ellenőrzésen a munkaerőt. Csak meg kell nevezniük a küldő országot, a járatszámot, a várható érkezési időpontot, az emberek személyi adatait (név, születési évszám), a munkaerő rendeltetési helyét és saját elérhetőségüket.


Ezeket az intézkedéseket hozták eddig a németek az agrárium védelmében:

  • A mezőgazdaságot egy az egyben létfontosságú iparágként ismerték el, vagyis karantén intézkedések és üzembezárások idején is működésben kell tartani a termelőegységeket.
  • Új szabályként az idénymunka társadalom-biztosítási díj fizetése nélkül egyhuzamban végezhető lesz 115 napon át (a korábbi 70 nap helyett), vagyis október 31-ig.
  • Könnyítik a munkaerő-kölcsönzést a mezőgazdasági üzemek irányába.
  • Eltörlik a "Minijob" 450 eurós havi bérmaximumát, a fizetés kiegészíthető.
  • A mezőgazdasági kisvállalkozások számára bértámogatást nyújtanak: 3 hónapon át 9000 eurós segítség kérhető 5 ember foglalkoztatásához, 10 ember után pedig 15.000 euró. Mindkettő meghosszabítható 2 hónappal, ha a koronavírus miatt ez szükséges.
  • A munkaidőt flexibilissé teszik, nincs sem 10 órás napi limit, sem heti munkanapszám, akár vasárnap is dolgozni kell.
  • Megtiltják a földbérlet felmondását, ha a bérlő fizetési nehézségei a koronavírus miatt alakultak ki.

Eközben Magyarországon a spárga szedése lesz az első kritikus pont a munkaerő szempontjából. Ásotthalmon 900 forintos óradíjjal várják a spárgaszedőket a Jófogáson megjelent hirdetés szerint. Mások üvegházakba keresnek dolgozókat alkalmi munkára vagy hosszabb időre ezer forintos óradíjjal. Fejér megyében az állatgondozónak szállást biztosítanak és fizetik a rezsijét, internetét, ezen felül 180 ezer forintot kap havonta a hirdetés szerint. Egy gépkezelőnek pedig Komárom-Esztergom megyében 350 ezer forintos bért ajánlanak.

EZ IS ÉRDEKELHET
Időközben egyre több hírt hallani arról, hogy emberek veszítik el az állásaikat az iparban és a szolgáltató szektroban. Ezek egy része meg fog jelenni a mezőgazdaságban, így van remény rá, hogy minden ország a szokásosnál kevesebb külföldivel lesz képes megoldani az idénymunkákat, és a probléma java házon belül megoldódik. hónapon át

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?