Eldurvult a helyzet: 20 ezer ukrán kamion rekedt a lengyel határon

Eldurvult a helyzet: 20 ezer ukrán kamion rekedt a lengyel határon

agrarszektor.hu
Nem engedik be a lengyelek az engedély nélkül érkező ukrán kamionokat, agráráruk dömpingjétől tartanak. Ezért 20 ezer kamion vesztegel a lengyel határon. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

November 20-án lengyel és ukrán részről már összesen 20 ezer kamion vesztegelt a három legnagyobb határátkelőnél (Korchova-Krakowec, Hrebene-Rava-Ruszka és Dorohuszk-Jagodin állomásokon), mivel a sztrájkoló lengyelek fuvarozók nem engedik be az ukrán szállítmányokat. A tiltakozást az az EU és Ukrajna között létrejött megállapodás váltotta ki, amelyben a háború kitörését követően az EU engedélyezte Ukrajna számára, hogy korlátlanul, engedély nélkül léphessenek be az Unió területére. A lengyelek ismét attól tartanak, hogy nagy mennyiségű mezőgazdasági termék, elsősorban gabona önti el az országot (ezt a főleg a harmadik világ országaiba tartó árutömeget korábban a Fekete-tenger partján lévő kikötőkből, vízi úton szállították, csakhogy most az orosz blokád miatt ez az útvonal nem járható) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Szerhij Derkach, az ukrán infrastrukturális minisztérium miniszterhelyettese kitart amellett, hogy ezt a kérést lehetetlen teljesíteni:

Lehetetlen felmondani a közlekedés és áruszállítás liberalizációjáról szóló megállapodást, mivel ebben az esetben az EU és Ukrajna között megkötött kétoldalú megállapodásokról van szó, Lengyelország pedig egyoldalúan nem tehet semmit, kötik az érvényes szerződések

- jegyezte meg. Hétfőn Vaszil Zvarics, Ukrajna lengyelországi nagykövete “hátba szúrásnak” nevezte a tiltakozásokat.

A Suspilne ukrán nemzeti televízió információi szerint a tiltakozás szervezői kijelentették, hogy óránként egy teherautót terveznek átengedni a határon. Ugyanakkor a tiltakozók nem tervezik, hogy akadályozzák az Ukrajnába humanitárius segélyt szállító teherautók közlekedését - jegyezte meg a Suspilne, hozzátéve, hogy a tiltakozók azt is elmondták, hogy január 3-ig engedélyük van a sztrájkot fenntartani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14