Orbán menesztené Fazekast? - Szóra sem érdemes (2.)

agrarszektor.hu
Nem reagál a Földművelésügyi Minisztérium (FM) értesülésekre - közölte a tárca az agrárszektor.hu-val annak kapcsán, hogy egyes híradások szerint felmerül Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter menesztése a kormányból. Elemzők szerint nem látszik akut ok arra, miért válna meg éppen most agrárminiszterétől Orbán Viktor miniszterelnök. Bár a közelmúltban komoly vitákat robbantott ki a kormányon belül a Fazekas vezette Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), és az intézmény felmerült megszüntetési tervei miatt az agrárminiszter példátlan, nyilvánosság előtti vitába keveredett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is. Úgy tűnik azonban, a kormány most már saját berkein belül igyekszik lezárni az ügyet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem reagálunk értesülésekre - kommentálták az FM-nél az agrárszektor.hu-nak azokat az értesüléseket, amelyek szerint inogna a kormányon belül Fazekas Sándor miniszteri széke. A Figyelő közölt információkat arról, hogy értesüléseik szerint bizonytalanná válhat az agrárminiszter pozíciója a kormányban.

Fazekas Sándor 2010 óta tölt be vidékfejlesztési, illetve földművelésügyi miniszteri pozíciót, vagyis az előző Orbán-kormány időszaka óta vezeti a tárcát. Azóta többször is felröppent lehetséges távozásának híre, de mindvégig posztján maradhatott. Legkomolyabban 2014-ben, az új Orbán-kormány megalakulása előtt merült fel, hogy nem ő folytatja az agrárminisztérium élén, de végül mégis neki szavazott újra bizalmat a kormányfő.

Elemzők szerint nem látszik akut ok arra, Orbán Viktor miért menesztené mostanában Fazekast. Bár tény, hogy a miniszter éppen a közelmúltban keveredett rendkívül éles nézeteltérésbe a kormányon belül erős pozíciót elfoglaló Lázár Jánossal, akivel nyilvánosság előtti, példátlan vitát is folytatott, és ez találgatásokra adhatott alapot Fazekas kormányzati jövőjével kapcsolatban is.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Az összetűzés azért robbant ki, mert Lázár János az állami intézmény-átalakító, bürokráciacsökkentő csomag részeként mai formájában megszüntetné az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, amely Fazekas Sándor irányítása alá tartozik. Sőt, Lázár egyenesen az ÁVH-hoz hasonlította az MVH működését, e megállapítást viszont Fazekas egy MTI-nyilatkozatban "minősíthetetlen hangvételű és alaptalan" támadásként jellemezte.

Lázár nem tud arról, hogy Fazekasnak mennie kellene
Fel sem merül, hogy Orbán Viktor menesztené Fazekas Sándort - mondta mai kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Nem tud olyan egyeztetésekről, információkról, amelyek arra irányulnának, hogy a kormányfőnek ilyen szándékai lennének.

Ezzel azonban a nyilvános nyilatkozatháború befejeződött, és ez arra utal, hogy a kormány azóta saját berkein belül igyekszik rendezni az ügyet. A vitában ma egyébként éppen Fazekas pozícióját erősítheti, hogy az MVH tavaly megújult vezetése komoly átalakításokat hajtott végre a hivatal működésében. Azt, hogy a kormányon belül továbbra is vita van, a napokban Orbán Viktor is megerősítette, de azt tartotta lényegesnek, hogy egyetlen gazdát sem érinthet hátrányosan, mi lesz az MVH jövője. A kormányfő parlamenti felszólalásában nem utalt arra, hogy a kormánytagok összetűzésének személyi konzekvenciái lehetnek. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58