Arcképek: Csányi Sándor, a szántóföldek ura

agrarszektor.hu
Az agrárszektor.hu minden évben kiadja Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban című könyvet. Idén ágazati bontásban foglaltuk össze a legfontosabb iparági szereplőket, közülük néhány érdekes személyiséget, életutat, meghatározó céget a honlapunkon keresztül is bemutatunk az elkövetkező néhány napban. Csányi Sándor a mezőgazdaság számos pontján jelen van, több szegmensben is vezető szerepet játszik. Ebben a cikkben a szántóföldi termelésben betöltött pozícióját tárgyaljuk, az állattenyésztés és állatitermék-feldolgozás, illetve az inputanyag-kereskedelem terén képviselt gazdasági erejét csak grafikonokkal érzékeltetjük. Ha többre kíváncsi, a cikk alján található linken megrendelheti a kiadványt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az időjárási szélsőségek ellenére jó évet zárt az idén a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Bonafarm-csoport növénytermelési üzletága. A szokatlanul száraz április után a cégcsoporthoz tartozó területek megfelelő mennyiségű csapadékhoz jutottak, így az érintett vállalatok a szántóföldi kultúrákban általában jó termésátlagokat takaríthattak be, és például takarmánykukoricából elérték a hektáronkénti 9-12 tonnás termésmennyiséget is. Az ősszel tapasztalható, újabb száraz periódus ugyanakkor hátráltatja az őszi vetésű növények fejlődését, és ez a jövő évi eredményekre kedvezőtlen hatással lehet.

Csányi Sándor (MTI fotó, Rosta Tibor)

A Bonafarm növénytermelésben érdekelt cégei közül a Baranya megyei Bóly Zrt. mintegy 16 ezer, a Tolna megyei Dalmand Zrt. mintegy 9 ezer, a Veszprém megyei pápai Agroprodukt Zrt. szintén csaknem 9 ezer hektáron gazdálkodik, így a csoporthoz tartozó termőföldek nagysága közelíti a 35 ezer hektárt.

Ez számít ma Magyarországon az egy érdekkörben lévő legnagyobb mezőgazdasági területnek.     A növénytermeléssel foglalkozó vállalatok vetésszerkezetében a kalászos- és a kukoricaterületek teszik ki a legnagyobb részarányt. A cégcsoport elsősorban saját állattenyésztési integrációja számára állít elő takarmány-alapanyagokat, de vetőmagtermelést és piaci terményértékesítést is folytat. A csoport takarmányipari tevékenységét a B-Bábolna Takarmány Kft. képviseli.

A Bonafarm növénytermelési fejlesztési elképzelései között elsősorban az öntözhető területek bővítése szerepel. Bólyon például ma 2100 hektáron, Dalmandon 60 hektáron öntöznek, de mindkét cégnél az arány jelentős növelése a cél. Ennek érdekében a csoport saját öntözésfejlesztési koncepciót dolgozott ki, amelyet a következő években kíván megvalósítani. Az öntözésfejlesztési tervek valóra váltásában szerepet játszhat, hogy a kormány nemrég fogadta el azt a stratégiát, amely a magyarországi öntözhető területek jelentős bővítését irányozza elő. A megjelent kormányhatározat szerint öntözésfejlesztésre 2020-2030 között évi 17 milliárd forintot szánnának.

A cikk Az 50 legbefolyásosabb személy az agráriumban évkönyvünk alapján készült. A könyv a linkre kattintva meg is rendelhető.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?