Egyre több fiatal gazda választja ezt a szakmát Magyarországon: ez az oka

Egyre több fiatal gazda választja ezt a szakmát Magyarországon: ez az oka

agrarszektor.hu
Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a természet közelsége miatt választják a mezőgazdasági pályát, sokan a szakközépiskola elvégzése után azonnal elhelyezkednek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a fiatalok körében az agrárgépészet iránt. A két éve még hiányszakmaként számontatott foglalkozás példátlanul népszerűvé vált az utóbbi tanévekben - írja közleményében a MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége). A MEGFOSZ 2013-ban kezdte az agrárgépészet népszerűsítését, mivel a mezőgazdasági gépész, gépjavító, technikus és gépésztechnikus szakmákban súlyos munkaerőhiányt tapasztaltak. A szövetség az utánpótlásnevelésre fektette a hangsúlyt, ezért informálni kezdte a diákokat és a szülőket.

Forrás: MEGFOSZ

Az agrárgépészet egy nagyon dinamikusan fejlődő és változó pálya, hiszen a munkához használatos gépek területén folyamatos a technológiai újítás. Egyre nagyobb teret kap a robotizáció, egy 790 lóerős gép irányítása és karbantartása szakértelmet és kreativitást igényel. A szakmában elhelyezkedő fiatalok életében egyszerre van jelen a természet és a csúcstechnológia, kiegyensúlyozott és kiszámítható feladatokkal és jövedelemmel. Ezek azok a sajátosságok, ami miatt egyre többen felismerik az agrárgépészetben rejlő lehetőségeket - mondta el Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketing bizottságának vezetője.

A szövetség adatai alapján a 2018/19-es tanévben közel négyezer diák jelentkezett a szakképzésre, 2015-ben még mindössze ezer fiatal döntött az agrárgépészet mellett. "A MEGFOSZ adatai alapján a szakma továbbra sem mondható telítettnek, de az évről évre súlyosbodó munkaerőhiányt sikerült megállítani és visszafordítani. A népszerűsítésre pedig továbbra is kihasználunk minden lehetőséget, a soron következő Agrárgépshow-ra például 3600 diáknak biztosítunk ingyenes belépést a Hungexpo-val együttműködve" - tette hozzá a szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?