Óriási veszélyben a magyar gazdák: bármikor beüthet a baj, ebbe sokan halnak bele

Óriási veszélyben a magyar gazdák: bármikor beüthet a baj, ebbe sokan halnak bele

agrarszektor.hu
Tovább javult a munkabiztonság az agráriumban, mind a munkabelesetek, mind pedig a súlyos, halálos kimenetelű balesetek száma is csökkent a tavalyi évben. A mezőgazdaság kiemelten veszélyes ágazatnak számít, a munkavédelemben a második veszélyességi osztályba tartozik, míg például a húsfeldolgozás az elsőbe, ám ennek ellenére szerencsére évről évre javuló tendencia figyelhető meg. Az pedig kiemelten fontos, hogy a halálos munkabaleseteket tovább csökkentsék, hiszen az ilyen balesetekből egy is sok, így számukat a lehető legkevesebbre kell redukálni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sajnos a halálos balesetek jelentős része a mezőgazdaságban történik, ezek nagy része pedig a gépekkel való foglalatosság közben következik be. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az állatok, a vegyszerek és a por is képes maradandó károsodásokat okozni. Azt is érdemes kiemelni, hogy a nők esetében nem ajánlatos traktort sem sokáig használni, főleg akkor nem, ha nem modern a jármű, hiszen meddőséget okozhat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Javulnak a számok

2016-ban az agrárágazatban még 18 végzetes kimenetelű munkabaleset történt, 2017-re azonban 33 százalékkal, 2018-ra pedig további 17 százalékkal csökkent a számuk. A három munkanapon túl gyógyuló munkabalesetek száma is folyamatosan csökkent: 2016-ban 837, 2017-ben 654, 2018-ban 626 eset fordult elő. 2019-ben azonban újra megugrottak a számok: összesen 679 baleset történt, melyből 8 halálos kimenetelű volt és 4 súlyos csonkulással járt. Mind a 12 esetet férfi szenvedte el.

2020-ban ismét jobb lett a helyzet

A tavalyi évben 614 munkabaleset történt az agráriumban - ebbe beletartozik a mezőgazdaság, a halászat és az erdőgazdálkodás is -, ez jelentősen kevesebb a 2019-es évnél. A férfiak száma 2020-ban is dominált, hiszen 503 esetben történt velük baleset, míg a nőknél 115-ször - derül ki a Munkavédelem Foglalkoztatás - felügyelet adataiból.

Mitől ilyen veszélyes a mezőgazdaság?

Bár egyre inkább fejlődik ez az ágazat is a precíziós gazdálkodásnak köszönhetően, ezzel párhuzamban azonban újabb és újabb veszélyforrásokkal kell szembenézniük a dolgozóknak. Ilyen például a klímaváltozás következményei vagy az új technológiák és vegyi anyagok megjelenése. A szektor sajátossága, hogy a gazdálkodók sokszor szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, illetve vegyi anyagokkal végeznek munkát, és a munkavállalók itt is számos veszélyforrásnak vannak kitéve. A gépekkel való foglalatosság egyébként a legkockázatosabb, de említhető az áramütésveszély vagy a fárasztó testhelyzetben, nagy emelésekből adódó sérülések is. A betakarítás után a betárolt anyagok, termények, a must, de a trágya erjedésekor, rothadásakor keletkező gázok is veszélyesek. Balesetek származhatnak a növényvédő szerek, olajok, állatgyógyászati készítmények helytelen használatából, a por belégzése asztmát okozhat, valamint bőrbetegségek és állatról emberre terjedő fertőző betegségek is előfordulhatnak. Sőt, speciális kockázatot hordoz a nagytestű állatok közelében végzett munka.

Sok esetben szakképzetlenek a munkavállalók

Az ágazat munkavédelmi helyzetét negatívan befolyásolja, hogy az építőipar mellett a mezőgazdaságban a legmagasabb a szakképzetlen munkavállalók száma. Sajátosság a nagyfokú fluktuáció is, az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka, illetve az alkalmi munka. 2016-ban például több mint 700 mezőgazdasági munkáltatót ellenőrzött a munkavédelmi hatóság. A vizsgált munkáltatók háromnegyedénél tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot. Nem véletlen, hogy a szakemberek úgy gondolják, hogy a jövőben a legfontosabb alappillére nem más lesz a mezőgazdaságnak, mint az oktatás. Ha ez megvalósul, nagy valószínűséggel az agrárszektorban tapasztalható munkabalesetek száma is vissza fog esni évről évre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?