Ezt sok családi gazdaság elrontja Magyarországon: itt hibáznak a legtöbben

Ezt sok családi gazdaság elrontja Magyarországon: itt hibáznak a legtöbben

agrarszektor.hu
Számtalan olyan kérdés, probléma merülhet fel egy mezőgazdasággal foglalkozó családi vállalkozásnál, ami az egyéb területen tevékenykedő cégeknél nem szokott - mondta Barcza Mihály, az Oppenheim Ügyvédi Iroda ügyvédje és partnere a siófoki Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián. Ilyen például az is, hogy a gazdaságok vezetését, irányítását nagy mértékben befolyásolják a családtagok közötti viszonyrendszerek, egy gazdaságátadásnál, öröklésnél, illetve tulajdonosátruházásnál pedig ezek okozhatnak zökkenőket. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Barcza Mihály, a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián tartott előadásában beszélt többek között arról, hogy jogi szempontból - értékesítés, öröklés, tulajdonosátruházás - az agrárcégek, illetve családi vállalkozások közül azoknak van nagy jelentősége, amelyek foglalkoznak termőfölddel. Kiemelte, a családi vállalkozás létből az is fakad, hogy a gazdaságok vezetését, irányítását, és aztán ennek a megváltozását, - ha valami történik a családi dinamikában - komolyan befolyásolják a családtagok közötti viszonyrendszerek, amely tényező egy nem mezőgazdasági vállalkozásnál jellemzően nem merül fel. Példaként említett egy olyan esetet, ahol a családi gazdasgában a családfő, aki a bizniszt felépítette, teljesen váratlanul elhunyt, a családtagok pedig nem voltak arra felkészülve, hogy ki fogja átvenni és vezetni a céget. A tapasztalat az, hogy, ha a következő generáció készen is áll, tehát fizikailag vannak utódok, nem biztos, hogy foglalkozni akarnak a földdel, a gazdasággal, sőt, a legtöbb esetben, nem ez a tervük. 

Olyan megoldásokban kell gondolkodni, mert ilyenekre látunk igényt, ahol olyan konstrukció van, ahol a kettővel későbbi generációnak, tehát az unokáknak lehet biztosítani a gazdaság gyümölcsét, hasznát, illetve magát a vagyont.

A szakember említett egy másik fontos faktort, mégpedig azt, hogy a családi vállalkozások jogi szolgáltatásokat bizalmi alapon választanak, olyan kötődések vannak az ügyvédek és az ügyfelek között, amik adott esetben évtizedes ismeretségre nyúlnak vissza. Emiatt sokszor előfordul, hogy az ügyvéd, akinek a segítségét kérik, konkrétan nincs felkészülve arra a kérdésre, problémára, amire a megoldást várják tőle. Nagyon kevés olyan vállalkozás van az agráriumban, ahol a gazdaság saját maga állandó jogtanácsost tart fizetési listán, a leggyakrabban inkább ügyvédet vesznek igénybe.

Mi úgy láttuk, hogy a generációváltással, üzletátadással, termőföld és földforgalmi törvénnyel adta korlátozások és sajátosságok miatti jogi környezetre, illetve a gazdaságátadás megvalósítására az egyik legjobb és leggyorsabb, kézzel fogható, célravezető eszköz a bizalmi vagyonkezelés.

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02